torsdag 26 februari 2015

Pannkaka/crepes med fitnessfighten


Barnen här hemma fullkomligen älskar pannkakor och skulle helst äta det varje dag.
Max en gång i veckan brukar vi göra det men nu var det ett tag sedan.
Så idag var det dags igen.
Men på lite nyttigare, mer fiberrikt sätt.
Så jag kunde äta två på min sjuttiogramsdel med kolhydratsmat.
Detta kompletterade jag med kräftröra till en crepes, severat med massa grönsaker!
JÄTTEGOTT!

Anledningen till att jag byter ut lite av vetemjölet är att bovetemjölet och fiberhavregrynen innehåller runt 30% mer protein än vetemjölet och dessutom innehåller mer fibrer. Man blir mättare och gladare i kroppen helt enkelt!
Antagligen fungerar det att byta ut allt vetemjöl också men vågade inte prova idag ifall det skulle bli svårstekt.

Kräftröran har jag inte stenkoll på mängderna så det som står i receptet är uppskattat till väldigt nära verklighet iallafall.
Pannkaksreceptet kan jag mängderna men vet inte hur många det blev men runt 20 st åtminstone.
Så tydligt beskrivet recept att ett barn förstår!


PANNKAKOR
2,5 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl fiberhavregryn
1 tsk salt
10 dl lättmjölk
7 ägg
lite smör- & rapsolja

Börja med att mäta upp vetemjöl, bovetemjöl, havregryn och salt i en bunke.
Vispa ner hälften av mjölken i mjölet/grynen.
Käck i äggen och vispa ner dom tillsammans med resterande mjölk tills du har en klumpfri smet.
Smält ett par matskedar smör- & rapsolja i en pannkakslagg, häll runt smöret så pannan blir fet och häll sedan över fettet i bunken. Vispa ner det.
Häll en liten skvätt smet i pannan, ca 0,5-1 dl, och vinkla runt så det täcker botten. Stek på medel till hög värme tills pannkakan "torkat", vänd på den och stek andra sidan. Kontrollera att färgen är gyllenbrun. Då är den klar. Fortsätt med nästa. Vispa i bunken innan varje annars lägger sig alla grynen på botten.


KRÄFTRÖRA
200-250 g lättkvarg
1 burk kräftstjärtar i lake à 140 g
1 liten rödlök
1 liten citron
en nypa chiliflakes
lite svartpeppar
lite salt

Häll av spadet från kräftstjärtarna men du behöver inte pressa ur dom, blir bara gott med lite saftighet kvar.
Lägg kräftorna i en skål.
Finhacka rödlöken och tillsätt i skålen.
Dela citronen och pressa all saft ur dom över skålen. Håll andra handen under så eventuella kärnor hamnar där.
Krydda med chiliflakes, svartpeppar och salt.
Blanda runt med kvargen.
Klart och superfräscht och gott.



Nu är det bara två dagar kvar av denna månaden.
Tycker det gått förvånansvärt smärtfritt.
Inte en mjuk brödskiva.
Inte en gnutta bregott.
Inte ett glas mjölk till maten (bara lite på gröten till frukost som är godkänt)
Inte en ostskiva.

Men jag är redan anmäld till fortsättningsprogrammet i mars.
Det innehåller 3-4 träningspass i veckan.
Lite mer lagom!
Men samma kostprogram tror jag.
Tror jag får se det imorgon eller på lördag.

Hittills har jag tappat 2,8 kg och 7 cm i midjan.
På söndag ska jag göra slutmätningen och även kolla vilopulsen på morgonen när jag vaknar.
Vilopulsen har jag inte kollat en enda gång sedan starten, ska bli spännande.






tisdag 24 februari 2015

Salladsbar


Igår gjorde jag vår egen lilla minisalladsbar.
Perfekt när alla kan ta det de tycker om och ingen behöver peta bort något.
Dessutom smidigt när man vill bestämma själv över fördelning av kolhydrater, fett & protein!
Idag äter vi detsamma till lunch och ikväll byter vi ut tonfisken till kassler istället och lägger eventuellt till någon mer grönsak. Saknade paprika och morötter igår.

Kan passa på att rekommendera Findus ärter. Deras egen sort Ebba. De är så himla goda jämfört med alla andra. Precis så där ärtigt spänstiga som de ska vara och inte mjöliga och otäcka.
Jag spolar alltid mina med varmt vatten i ett durkslag och sedan massor med iskallt vatten efter det.



Psst...om en vecka står jag i startområdet i Oxberg med en skidtur på 45 km framför mig!





måndag 23 februari 2015

Det där med att läsa böcker


Jag är ingen läsare längre.
När jag var liten läste jag rätt så mycket men någon gång under gymnasietiden avtog läsandet och det är inte många böcker jag läst ut sedan dess.
Jag har börjat på flera stycken men gett upp efter ett tag.
På senare år, sedan jag fått barn beror det på att jag på dagtid inte får tid eller tar mig tid att läsa.
På kvällen lägger jag mig för att läsa men somnar efter ett par sidor och kommer då aldrig in i boken för att få upp intresset.
Men då och då händer det att jag lyckas ändå.
När den fångar mig redan inom tio-tjugo sidor.
Så i vinter har jag faktiskt läst Jordstorm av Mons Kallentoft.
Riktigt bra.
Nu har jag precis börjat läsa Stalker av Kepler.
Vilken rysare från sida ett i princip.
Jag vill hitta stunder ofta att läsa lite på.
Den fångade mig direkt.

På onsdag startar bokrean.
Passa på att köp dessa böcker då om du gillar kriminalromaner.
Du blir inte besviken.
Vill du inte ge dig iväg till en butik och leta så finns dom att köpa smidigt från Adlibris.se

När jag läst klart Stalker är det bara att fortsätta med de andra av Kepler som tydligen ska vara ännu bättre enligt min vällästa man. Han läser massor!





lördag 21 februari 2015

Fiberbollar



Improviserade fram ett litet nyttigare chokladbollsrecept förut.
Tänkte jag kunde lyxa till det med det idag när jag behöver äta extra många kalorier efter skidåknigen men det blir för mycket fett.
En tog jag dock.
Rätt ok ändå men jag är ute efter något som ännu mer liknar en riktig chokladboll men det går kanske inte att få till. Jag menar socker gör ju sitt.
Men helt klart godkända som nyttig variant.


FIBERBOLLAR
17 ST

68 kcal/st
14,4% protein
41,4% kolhydrater
44,2% fett

Totalt innehåller hela satsen med smet 26 g protein
75 g kolhydrater & 80 g fett

100 g fiberhavregryn
35 g kokosolja
30 g mald sötmandel
1 tsk kanel
20 g riven kokos
1 krm vaniljpulver
35 g äggvita
30 g mörk choklad minst 70%
lite kakao

Smält oljan lite och chokladen helt.
Blanda alla ingredienser och vispa ihop till en jämn massa med elvisp.
Forma till små bollar och rulla i lite kakao.



Imorgon bitti ska jag väga och mäta igen. Dags för treveckorskontroll.
Fick ett mejl från Worls of shape idag där det stod att en del ger upp dag 22 för att det inte hänt så mycket senaste veckan men att de som fortsatt oftast tappar mycket sista veckan.
Precis som för mig alltså, att det gått trögt. Men jag har inte en gång velat ge upp. Hoppas det lönar sig rejält nu när jag går in på sista veckan.
I mars kommer jag köra fortsättningsprogrammet som heter stay-in-shape men mycket mer fritt.
Har ändå som mål att ha nått mitt vikt- & måttmål till sista mars. Sedan ska jag bara köra på och bli snabbare & starkare!


HÄRLIGT!

Häng gärna på så kan vi heja på varandra.







torsdag 19 februari 2015

Hur går det



Det gick alldeles utmärkt att göra en fitnessfightengodkänd köttfärssås också!
Min man fick i uppgift att göra en med enbart vatten och lite maizenaredning men han var smart och tog kvarg istället tillsammans med vatten.
Den innehåller även kidneybönor och kikärter.
Den blev toppengod!
Smakade jättegott med något mer grytigt eftersom den mesta maten i fitnessfughten är väldigt ren och uppdelad.

Men hur går det då?
Jo jag har känt mig lite ängslig senaste dagarna.
Jag har tränat på och skött kosten men det har inte hänt något mer på vågen och måttbandet. Ett hekto upp faktiskt imorse. Så jag chattade lite i förmiddags med dom på world of shape. De tyckte att jag fått bra resultat hittills och att jag ska köra på bara och inte mäta och tänka så mycket.
Jag vet ju det men vill ju liksom se resultat hela tiden, blir så ivrig men det är väl bara att vänta då.
Bara 9 dagar kvar.
Tänk att det gått så enkelt ändå!

Om jag bortser från mått så känner jag mig piggare.
Bålen känns stabilare.
Jag känner mig lättare och mindre.
Lårmusklerna börjar kännas igen.
Älskar att äta så mycket grönsaker.




måndag 16 februari 2015

Bloglovin´ Bloggare eller ej



Ni har väl koll på Bloglovin´?
Oavsett om ni har det eller ej så kan jag verkligen rekommendera att skaffa det.
Oavsett om du själv bloggar eller ej så kan du använda det.
Nyligen är appen uppdaterad så nu är det ännu enklare att spara favoritinlägg.
Jag har använt mig av Bloglovin´i några år nu för att följa mina favoritbloggar och när jag skaffade min iPhone för två år sedan hämtade jag hem appen direkt som är kostnadsfri.

När jag får en stund över som jag vill ägna åt att läsa bloggar så är det supersmidigt att gå in där och bläddra igenom min lista.
Lätt att få tips om nya bloggar att följa och lätt att söka efter bloggar du vill följa.

Tipsar såklart om att följa min blogg!
Klicka på bilden med mig så kommer du till sidan.
Bara att klicka på följ.


Fettisdagen




Dessa fina, goda och saftiga semlor gjorde jag förra året.
Tyvärr har jag tydligen inte skrivit ner receptet så det kan jag inte dela med mig av eller göra igen.
Attans!
I år blir det inga bakade till just denna dagen men tänkte testa Roy Fares recept sedan i mars när jag är klar med fitnessfighten.
Hans recept hittar ni HÄR.

Jag minns att jag fyllde en del med nutella och en del med mandelmassa.

Jag gör mandelmassefyllningen på det sätt jag fick lära mig när jag jobbade på ICA Nära i Åtorp.
Det är så gott när det inte bara är ren mandelmassa i tycker jag.
Dock kommer jag inte ihåg mängdfördelningen utan improviserar fram en lagom konsistens.


MANDELMASSEFYLLNING TILL SEMLOR
Inkråmet från semlorna
Standardmjölk
Mandelmassa (kanske 30g/ semla är lagom?)

Börja med att lägga inkråmet i en bunke.
Tärna ner mandelmassa i det och häll på en skvätt mjölk.
Vispa med elvisp eller assistent till en jämn massa och späd med mjölk tills du har en lagom konsistens.





söndag 15 februari 2015

Två veckor med fitnessfighten

Stekt fäskytterfilé med rårakor.

Taco med kvarggucamole.

Skaldjursröra på kvarg.

Pepprig torsk, potatis och skaldjursröra.

Igår hade jag kört halva tiden på fitnessfighten, det vill säga 14 dagar eftersom februari är lite kortare än alla andra månader.
Så i morse vägde och mätte jag mig igen.

Resultat på 14 dagar:
-1,8 kg & -5 cm i midjan

I helgen har jag återigen skippat fitnessfightens träningsprogram till förmån för längdskidåkning.
Jag har varit iväg till Kalhyttan i Filipstad och åkt både lördag och söndag.
2 timmar igår och 1 timme, 45 minuter idag men i princip lika långt båda dagarna, 18 resp. 19 km.
Jag har verkligen utvecklats dessa få veckor jag åkt. Första gången vågade jag inte ens åka ner i minsta backe medan jag numer stakar på extra fart.
Tekniken har börjat komma.
Det är för väl det, för nu är det bara drygt två veckor kvar tills jag ska köra halvvasan.
Tufft kommer det bli men livet är väl till för att ge sig utmaningar va?

Och lite mer olika maträtter har vi fått till.
Så skönt att vi lyckats variera så mycket.
Jag har så svårt att äta samma samma hela tiden.


RÅRAKOR
1 PORT

70 g riven potatis
60 g riven morot
2 msk finhackad gul lök
1 msk äggvita
salt & peppar

Blanda ihop ingredienserna. Klicka upp i en stekpanna med lite olja och stek på båda sidor tills den fått fin färg.


KVARGGUCAMOLE
4 PORT

2 st mogna avocado
citronsaft från 0,5 citron
2 små vitlöksklyftor
ca 1 dl kvarg
chiliflakes
salt

Gröp ur avocadon och mixa/mosa ihop med alla andra ingredienser till en slät konsistens.

Jag hoppas jag mindes alla ingredienser i rätt mängd. Jag improviserade bara ihop något i matlagningsstunden.
Den blev vädigt god med lagom hetta så denna kommer jag göra även efter fitnessfighten när jag äter taco.


SKALDJURSRÖRA PÅ KVARG
4 PORT

0,5 burk räkor i lag
0,5 burk kräftstjärtar i lag
250 g kvarg
1-2 msk hackad dill (tog fryst)
saft från en 0.5 citron
liten bit finhackad rödlök

Pressa ur lite vätska ur räkorna och kräftstjärtarna och blanda ihop med resterande ingredienser. Servera med ugnsstekt torsk, potatis och sallad.






fredag 13 februari 2015

Alla hjärtans dag







Imorgon är det alltså Alla hjärtans dag.
Än är det inte för sent att göra egna personliga små det-är-tanken-som-räknas presenter.
Jag har gjort dessa arraksrullar idag.
De tar inte alls lång tid att göra och är väldigt enkla OCH väldigt goda.
Jag skulle mer än gärna vilja äta en men ajaj, jag får vänta ett par veckor till.

Ikväll har jag plockat fram lite smått och gott till barnen att mötas av vid frukostbordet imorgon bitti.
Tror minsann att de kommer jubla!
Hoppas chokladen är god, den känns som gjord för Gabriel och Joel som i princip äter popcorn och choklad till lördagsgodis.
Jag har smakat på andra sorter av dessa HELLO kakor och de är verkligen jättegoda.

Nyss när mamma fyllde 50 år så var jag, mina syskon och barn iväg till fotografen Saxin och tog kort på oss.
Det blev så många bra men vi valde till slut en som mamma fick.
Jag valde en mellanstor som vi har här hemma på vardagsrumsväggen och så beställde jag en varsin liten till barnen där jag tycker att just dom gör sig som bäst, det är alltså olika bilder allihop.



ARRAKSRULLAR
16 ST

80 g mjukt smör
8 dl smulor från sockerkaka eller överbliven tårtbotten tex
3 tsk kakao
1,5 tsk arraksessens (eller mer eller mindre om du föredrar det)
450 g marsipan (färdigfärgad eller färga själv med pastafärg)
florsocker
150 g mörk choklad

Vispa ihop smör och kaksmulor så det blir krämigt.
Tillsätt kakaon och arraksessensen.
Dela degen i fyra delar och rulla dom till rullar ca 20 cm långa.
Rulla in i plastfolie. Lägg i frysen.
Färga marsipanen om du tänkt det. Jag använde ProGel Pink som jag köpt hos tantfondant.se
Dela upp marsipanen i fyra delar och kavla ut en och lägg en degrulle på den. Använd florsocker under när du kavlar så att marsipanen inte fastnar. Rulla in degrullen i marsipanen och skär till kanterna. Rulla den lite fram och tillbaka så den blir slät och skarven döljs.
Fortsätt med de andra.
Rulla in i plasten igen och in i frysen igen.
Smält 50 g av chokladen i ett vattenbad.
Ta bort från värmen och rör ner resten av chokladen så att den smälter.
Ta rullarna ur frysen och skär varje rulle på mitten mitten så att det blir fyra bitar av varje.
Jämna till kanterna och doppa dem i chokladen.
Förvaras i kyl.

På mina har jag dekorerat med spritsade kristyrhjärtan som jag färgat med samma pastafärg.
Vispa samman lite äggvita med florsocker till lagom konsistens. Testa genom att ta lite smet mellan två fingertoppar och dra isär. Det ska bildas lätt böjda toppar.




Ha nu en skön dag!
Själv ska jag till Kalhyttan och åka längdskidor bland annat.





onsdag 11 februari 2015

Köttfärssoppa



Den här köttfärssoppan lagade vi häromdagen.
Det blev mycket över då barnen inte ville äta men den blev bara godare för varje dag.
Det behövdes betydligt mer vatten än vad som står i receptet för att bli just en soppa så känn efter.



FITNESSFIGHTENS KÖTTSOPPA
1 PORT

150 g nötfärs
40 g morot
20 g hackad gul lök
2 dl vatten
200 g krossade tomater
25 g ris
1 st vitlöksklyfta
1 krm spiskummin, malen
cayennepeppar, efter smak
Gör så här:
Koka riset enligt paketet.
Skala och riv moroten grovt. Fräs köttfärsen . Lägg i morötterna,löken och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt vatten, krossade tomater, pressad vitlök, spiskummin och cayennepeppar. Låt soppan koka ca 10 minuter lägg sedan i det kokta riset låt sjuda 5min till
klicka i en sked kesella

Kunde inte låta bli att väga och mäta mig idag igen.
Och resultatet rullar på.
10 dagar: -1,5kg och -3cm i midjan!



tisdag 10 februari 2015

Tio dagar med fitnessfighten







Här har jag lagat kycklingfilé med bulgur, kokt färsk broccoli, ugnsrostade rödbetor, rå paprika serveras med pestocreme.
Mängden jag skriver i receptet är vad jag äter enligt fitnessfightenprogrammet.
När vi lagar maten gör vi så att det räcker till alla i familjen.
Så himla bra att det inte är några konstigheter med maten.
Väldigt lite salt är det med vilket är utmärkt för Elin som ännu är så liten.


CHILI- & CITRONKYCKLING MED BULGUR
1 PORT

150 g kycklingfilé
1 tsk olivolja
citronsaft
chilipulver
chiliflakes
25 g okokt bulgur (70 g kokt)
50 g rödbetor
40 g broccoli
10 g paprika
50 g kvarg

Börja med att skär kycklingen i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form.
Ringla över oljan, pressa över citronsaft och strö över chilipulver och chiliflakes.
Tillaga i ugn på 200 grader ca 20 minuter.
Koka bulguren enligt förpackningen.
Skala och klyfta rödbetorna och rosta dom i ugnen samtidigt som kycklingen.
Skär broccolin i små buketter och koka mjuka.
Skär paprika.
Servera med kvarg blandat med peston för en god creme.
Ät en knäcke med skinka till och drick vatten.


I eftermiddag var jag ute och åkte längdskidor.
Det var jättehalt.
Jag märkte genast hur jag blev skraj då jag mindes åkturen uppe i sälen.
Jag har fortfarande ont i svanskotan.
Sedan var det lite läskigt med när det går så fort i backarna och jag är själv ifall jag slår mig illa.
5 km blev det iallafall, bättre än inget.
Sedan körde jag styrketräningen här hemma.

Idag har det varit en sån där dag då jag suktat efter en macka och varm choklad.
När jag kom hem efter skidåkningen möttes jag av pannkaksdoft och hungrig som jag var sög det ordentligt i tarmen men det var bara att käka köttfärssoppan som var kvar från dagen innan.
Gott det med!

Så jag har alltså överlevt 10 dagar nu utan några större jobbigheter men jag längtar ännu efter mina nybakta semlor som ska bakas när det är klart.





måndag 9 februari 2015

Modellera Ior, steg för steg

Så här blev han.

Börja med att forma en tjock kon.

Kavla ut en mörkare blå pastabit väldigt tunt. Skär den i en oval form som passar på konen.
Limma fast den genom att pensla lite med vatten. Tryck dit "symärken" med en kniv.

Rulla två bollar som ska vara till bakbenen.

Rulla ut och forma till.

Kavla ut den mörkare blå väldigt tunt och skär ut så det passar på undersidan av benen.
Limma dit med lite vatten och gör symärken.

Blöta på benen och sätt fast på konen.

Rulla två nya bollar till frambenen.

Rulla ut och forma till.

Upprepa proceduren med de mörkare partierna som på benen och fäst frambenen.

Forma till trynet. Skär detaljer med en kniv.

Gör en ny boll till huvudet och rulla ut den lite. Gör inbuktningar med hjälp av tex en liten kavel.

Tryck till nederänden där trynet ska fästas, kontrollera innan du limmar att den passar bra.

Gör en skåra på mitten. Ta en cocktailpinne och tryck ner i konen där huvudet ska sitta. Limma med vatten och tryck dit huvudet.

Gör symärken och hål för ögonen på ansiktet.

Gör två öron.

Kavla ut en rosa pastabit väldigt tunt. Lägg öronen på och skär ut runt om. Ta bort öronen och skär bort lite till hela vägen runt på de rosa så att de blir aningens mindre. Limma fast det rosa innerörat på det blå ytterörat.

Fäst öronen på huvudet med vatten.

Rulla små små vita bollar och tryck ut i ögonhålorna som är fuktade med vatten. Sedan likadant med den svarta pupillen.
Rulla små svarta korvar, tjockare i ena änden och limma dit som ögonbryn.

Blöta huvudet. Rulla en lång svart korv som är jättesmal och skär små korta bitar. Jämna till ytterkanterna och fäst på huvudet.

Här fortsätter du likadant men viker korvarna på mitten först och trycker dit med något smalt så att håret står upp.


Skär två rosa remsor. Den lilla något smalare och ca halva längden.

Blöta på mitten på den långa och vik in ändarna mot varandra och fäst på mitten och forma till öglorna.
Blöta på mitten igen och fäst den lilla bandet runt om.

Tillverka en svans enligt samma princip som håret på huvudet och fäst rosetten där på.
Limma fast svansänden på benet.

Forma till en lång blå korv till svansen. Platta till ena änden. Blöta på iors rumpa och fäst svansen.
Rulla en liten svart kula och tryck dit den på svansen som en spik.

Tada! Klar!


Då har jag fått prova att modellera Ior.
En kul filur, egentligen inte så svår men alltid tar det längre tid än man tror.
Det var lite klurigt att få till en så lik nyans som möjligt men tycker den blev bra till slut.
Jag har lagt öron och svan mot kroppen för att den inte ska riskera att gå sönder när den ska flyttas över till en tårta efter leverans.
Den ska stå på en doptårta!

Hoppas någon kan ha användning för steg-för-steg beskrivningen.
Och tveka inte att fråga om ni undrar något!