måndag 6 april 2015

HASSELNÖTSFUDGE

Loppisfyndat fat. Likaså den gamla ramen som jag beställde måttbeställd spegel till hos glasmästaren.

Nycklar och ringklocka är loppisfynd. Betongtavla och klocka kommer från min mammas gamla butik.

Färsk nejlika. Hållbar blomma.

Ljuvlig hasselnötsfudge.

Serverad med en rostad hasselnöt på toppen på en loppisfyndad kniv.

Lagom till påsken bakade jag denna hasselnötsfudge.
Galet god.
Alldeles len och seg.
Riktigt smälter i munnen.
Fudge gör man enkelt genom att koka kolasmet men lite kortare tid och sedan tillsätter man den smak man vill ha.

HASSELNÖTSFUDGE
35-40 BITAR

135 g strösocker
210 g ljus sirap
150 g vispgrädde
50 g smör
15 g kakao
5 g vaniljsocker
135 g hasselnötskräm, rumstempererad

Blanda allt utom hasselnötskrämen i en tjockbottnad kastrull som rymmer åtminstone tre liter.
Låt koka lätt på svag värme i ca 20 minuter tills smeten kommit upp i 112-113 grader. Rör om lite då och då. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov genom att droppa smeten i ett stort glas med kallt vatten. Går den ihop till en fast klump men ännu inte går att rulla till en kula så är den klar.
Ta av från plattan och låt svalna ner till 80-90 grader.
Tillsätt hasselnötskrämen som får smälta ner under försiktig omrörning tills allt blandats ordentligt.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd form ca 18x18 cm eller i en egentillverkad så här.





Passar lika bra en vanlig helg som storhelg.
Mer hembakt godis åt folket!!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar