tisdag 29 juli 2014

Joel & Elwin
















Så blev det 29 juli och Joel är därmed 4 år.
Vilken lyckans dag.
Han blev så nöjd med allas presenter.
Vi firade honom på förmiddagen eftersom jag skulle åka och hämta sista presenten på eftermiddagen.

Elwin.

Joels ögon när han såg vad jag kom hem med, stora, glittrande; En katt! Är den till mig?!
Ja älskade unge.
Nu äntligen har du fått din efterlängtade katt.

Namnet. Han ville att han skulle heta Elin innan han visste att det var en hane. Min bror Niklas hade Edvin på förslag men Joel hörde fel och trodde han sa Elwin och så fick det förbli!





måndag 28 juli 2014

Stiltje









Här inne händer det inte så värst mycket för tillfället.
Men desto mer ute i livet!

Långa dagar på stranden.
Cykelturer med Gabriel.
Källarrensning.
Målarprojekt.
Trädgårdsfix.
Tårtbakning.......
mellan allt annat som måste göras i ett hushåll med tre barn.

Träningen de senaste två veckorna har bestått av några kortare simturer i sjön.
Det är så varmt så man kan smälla av men på stranden är det så skönt.
Och det är första gången på några år som jag faktiskt vågar mig i vattnet som den badkruka jag blivit.
Jag har inte ens frusit, så skönt med 26 grader i vattnet.
Elin har också fått badat ett par gånger.

Elin som numer är 6 månader med två bissingar i nederkäken och står i kryparstartgropen!

Imorgon fyller Joel 4 år!
Det blir nog en dag han inte glömmer för då ska ha få något som han älskat sedan han knappt kunde gå och tjatat om de senaste två åren.


Så ibland om det är lite väl dött här inne så kan det vara idé att kika på instagram också. Hur som haver så kommer det upp andra saker där än vad det gör på bloggen.
Bilderna här uppe kommer därifrån.
LENAALMSTEDT heter jag där!

Nu natti natti!






söndag 6 juli 2014

Blomsterloppet



Nu tänker jag inte vara någon vanlig Svensson.
Jag är så jäkla bra!
Sådan jäkla kämpe!
För 12 veckor sedan joggade jag för första gången efter förlossningen.
Ett varv runt Svartås elljusspår, 1,6 km.
Det kändes!
Idag, ikväll, i 26 grader tung värme, 12 veckor senare, joggade jag sju varv, 11,2 km!
Det kändes.

MEN

Det går åt rätt håll.
Från att ha börjat känna ljumskarna vid 1,5 km till att idag klara mig till 3 km. Och riktigt kämpigt med bäckenet/ljumskarna vid ca 9 km idag istället för tidigare 6-7 km.
Det är alltså bara att köra på.
Under tiden läker jag mer, blir starkare och lättare.
Högerknät gör ont igen men jag kan iallafall gå på det så det är alltså också betydligt bättre än sist.

Som ni säkert förstår, det är inte lätt men vem har sagt att det ska vara lätt?

OCH

För att göra den här kvällsrundan lite mer motiverande så kom jag på att jag skulle plocka en ny sorts blomma för varje varv för att på så sätt hålla koll på varvräkningen också. Så klart sinkar ju blomsterplockandet ner farten lite men det är ännu inte tiden som är det viktiga vid löpningen för mig just nu utan att ta mig runt vissa sträckor och att det slutligen ska kännas bra i kroppen hela vägen.
Men så iallafall, en ny blomma varje varv.
Fjärde varvet ryckte jag åt mig en prästkrage och kom genast in på älskar, älskar inte. Vad är det här med löpning? Det är nog en slags hatkärlek för mig, alltså exakt ÄLSKAR, ÄLSKAR INTE!
Vid femte varvet började jag inse att jag inte skulle hinna plocka alla blommor jag siktat in mig på, det fanns väldigt många olika sorter.
En extra fin smörblomma hade jag kollat in redan vid andra varvet.
Sista varvet sprang jag mest för smörblommans skull!
Tänk om någon hade sett mig där, springandes med en ny blomma i handen för varje varv. Denna någon hade fått sig ett gott skratt, det bjuder jag på.

Med vänlig hälsning HARMONILENA





fredag 4 juli 2014

FLOW




Godmorgon på er!
Det är inte så man lider av att ta en kvällspromenad när vädret visar sig från den ljusa sidan för en stund.
Efter en ordentligt blåsig och regnig dag stannade den till och bjöd på lite strålar och värme.
Lite blått guld dök jag på med när jag 
tog rätt på hundens skit.
Tur att jag hade en bajspåse till övers att 
plocka ett gäng i.
De kommer att avnjutas till frukost nu.

Jag är inne i ett sådant härligt träningsflow just nu.
Törs knappt säga det för då blir jag väl sjuk igen.
Ja inte för att jag toktränar med det flyter 
liksom på och går framåt.
Ljumskarna trilskas en del med mig än och när jag gav mig på milen förra veckan fick jag väldigt ont på höger knä på utsidan. Trodde det var värre än det faktiskt var för det gick tack och lov över snabbt. Kunde knappt gå för en sväng. Tror det blev så på grund av felbelastning i och med smärtan i ljumskarna.

Degerfors gymnastikförening har erbjudit några gratispass nu senaste veckan där de testar nya pass som jag gått på. HIIT cardio, styrka och core har jag fått prova hittills. En del kvar är det HIIT spänst.
Dessa pass är högintensiv intervallträning.
Det innebär att man ska göra allt snabbt och så nära maxpuls/belastning som möjligt.
Det är ungefär 20 minuters träning det handlar om men är så sjukt jobbigt och efter styrkepasset i måndags har jag haft grym träningsvärk. Inte blev det bättre av att jag gav mig på core igår men nu känner jag att det är på tillbakagång iallafall.

Många som går på semester nu?
Ha det fint!




torsdag 3 juli 2014

Smakis






Vår lilla sötböna är nu 5 månader och har sedan en tid intresserat sig för vad vi stoppar i munnen så nu kunde vi inte hålla oss längre.
Potatis fick bli första smakisen, precis som för brorsorna.
Det gick så bra.
Hon var så ivrig och verkade veta direkt vad som var på gång.
Viftade som en tok med armarna efter skeden så jag fick hålla en hand och Fredric den andra medan Gabriel fick agera fotograf!
Sen släppte vi ena handen och hon fick göra som hon ville.
Tog ett ordentligt tag och drog den med säkerhet mot munnen och gapade och smakade.
Lite konstigt var det men tydligen gott för hon gjorde om det flera gånger innan vi tyckte att det räckte.
Hon överraskade oss med hur duktigt hon åt.
Är hon kanske en superbebis ändå?
Ni vet Camilla Läckbergs böcker om Super Charlie, en sådan superbebis!





tisdag 1 juli 2014

Tårta med klacksko och fotbollssko











En specialanpassad tårta.
Till ett 25-årigt par.
Min svägerska och hennes kille.
Gjord för att fraktas i kylväska.
Mjölkfri.
Klackskon för Zandras nöje; skor.
Och fotbollsskon för Martins nöje; fotboll.

Vi var ner till Borås i helgen för att fira Martin som fyllt 25 nyss och Zandra som snart fyller 25 år.
Fick önskemål på att det skulle vara kul med en personlig tårta så vi bestämde en tårta med skor, mjölkfri och att den skulle kunna fraktas i kylväska med isklampar i botten.
Jag sågade till ett måttanpassat fat av en träskiva och klädde in den i lite kraftigare aluminiumfolie.
Bakade tårtbotten i en avlång plåtform och skar till anpassade mått, ca 12*30 cm.
Tårtan fyllde jag sedan med mjölkfri blåbärsmousse, mjölkfri citrus-/limemousse och mjölkfri chokladmousse.
Sen spacklade jag den med mjölkfri italiensk marängsmörkräm.

Det här med mjölkfritt kommer jag nog aldrig lära mig att gilla smaken men det känns helt ok ändå.

När det var dags att få ner den i kylväska tog Fredric och jag spännband som vi lade i kors och ställde tårtan mitt på och hissade ner den i väskan och la banden försiktigt vid sidan av tårtan.
Den klarade frakten utmärkt!


TÅRTBOTTEN

7 ägg
7 dl strösocker
5,25 dl vetemjöl
3,5 dl potatismjöl
7 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
3,5 dl hett vatten

Smörj och bröa en form, ca 24*32*6 cm (eller ca 4600 kubikcentimeter). Använd mjölkfritt margarin.
Vispa ägg och socker länge så det blir ordentligt fluffigt och vitt.
Tillsätt vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ner försiktigt.
Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet och häll upp i formen.
Grädda i 175 grader i ca en timme.
Låt svalna. Frys in om du förberett några dagar innan.

Dela bottnen på mitten på längden. Skär till alla kanter så de blir snygga. Dela så det blir två skivor på höjden. Resterna skar jag ner i mindre fyrkanter och frös in till en framtida minitårta.

BLÅBÄRSMOUSSE

200 g frysta blåbär
0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
4 gelatinblad
1 dl florsocker
3 dl havregrädde (jag använder luftig visp från Carlshamn)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lägg blåbär, vatten och strösocker i en kastrull och koka några få minuter.
Lägg gelatinbladen i en bunke och sila ner blåbärskoket över dom.
Blanda i florsockret.
Vispa grädden. Tänk på att den ska vara kall. Grädden är väldigt seg så det lättaste är att mäta upp 300 g på en våg istället för att använda decilitermått.
Vispa ner blåbärspurén i grädden.
Låt stå i kylen några timmar så den stelnar till sig.

CITRONMOUSSE

0,5 burk robertssons lemoncurd (ha i mer om du vill)
1 lime
4 dl havregrädde (Luftig visp från Carlshamn)

Vispa grädden, tänk på att den ska vispas kyld.
Tillsätt lemoncurden, rivet skal från limen och saften från halva limefrukten.
Vispa ihop tills den är slät.
Låt vila någon timme i kylen.

CHOKLADMOUSSE

150 g mörk choklad ( kontrollera att den inte innehåller mjölk)
3 dl havregrädde (Luftig visp från Carlshamn)

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
Låt smälta på svag värme på spisen. Rör runt då och då.
Låt stå i kylen tills den är kylskåpskall, ca 6 timmar.
Vispa upp den försiktigt.

ITALIENSK MARÄNGSMÖRKRÄM

100 g äggvita
150 g strösocker
40 g vatten
225 g mjölkfritt margarin
1-2 msk vaniljsocker

Mät upp äggvita i en fettfri bunke, gärna rostfri.
Mät upp socker och vatten i en kastrull.
Skär margarinet i små kuber.
Koka upp sockerlagen till 118 grader. Vispa under tiden upp äggvitan till ett skum.
Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under konstant vispning.
Fortsätt vispa marängen kraftigt tills den blivit sval och tjocknat. Tar minst 5 minuter.
Fortsätt vispa och tillsätt margarinet i omgångar samt vaniljsockret.
När allt margarin är i kan det se ut som den skär sig en sväng men fortsätt bara vispa så går den strax ihop till en fin smörkräm.

MONTERING

Nu är det bara monteringen kvar.
Välj fyllningsordning efter stabilitet på fyllningen, den stabilaste i botten.
Känns alla lika stadiga så väljer du efter vad som ser snyggaste ut.
Plasta in och låt stå minst någon timme för att suga ihop sig.

Bred först på ett tunt lager smörkräm för att spärra fast alla smulor och fyllning. Kyl en liten stund.
Spackla lite till och kyl. Fortsätt så tills du är nöjd med resultatet.

Sedan är det dags att täcka med sockerpasta/marsipan om du vill ha det annars är det fint med enbart smörkrämen också. Dekorera efter önskemål.