fredag 25 april 2014

Elin 3 månader




Hon växer på, lilla Elin.
3 månader nu.
Och fortfarande lång och smal, eller smal och smal, medel.
Redan en medveten tös, tvekar inte att skrika om någon obekant tittar på henne!
En tand har kikat ut redan, vänster hörntand uppe, udda nog.
Dessutom verkar de andra hörntänderna också vara på väg.

Nu ska hon och jag och Gabriel och Joel iväg med ett annat gäng och kika på små lamm!


Ha en fortsatt fin dag alla.






söndag 20 april 2014

Ljuvliga påskafton






Vilken ljuvlig dag det var igår.
Solen sken så stor den är och värmde så skönt.

Joggingrundan blev av, dock inte så tidigt på morgonen som tänkt.
Råkade visst somna om.

Dagen gick i ett eftersom jag startade alltsammans så sent men det gick bra att laga och baka allt eftersom med en del assistans.

Mina föräldrar, mormor och ena bror med tjej var här vid lunch.

Vi bjöd dom på en trerätters meny.

FÖRRÄTT

Rökt laxterrine med pepparotsfärskost med kavringcrust
recept ica.se

VARMRÄTT

med kalla inslag

Lax i ugn, delikatesspotatis, smörstekta primörer, hemgjord romsås, sill, ägghalvor, sallad

DESSERT

Olivers tårta
recept Roy Fares


Det var full rulle hela tiden.
Elin är helt uppenbart inte särskilt förtjust i alldeles för mycket väsen runt sig.

På sen eftermiddag for vi vidare till svärföräldrarna för traditionell påskmiddag.


Här får ni nu receptet på Olivers tårta.
Den var verkligen supergod.
Silkeslen blåbärsfrosting möter syran från citronkrämen.
Citronkrämen, som  jag för övrigt misslyckades med, men räddades av att jag hade Robertssons lemoncurd i baklådan.
Jag skriver ut receptet precis som det är men det räcker gott att göra hälften av frostingen eller iallafall två tredjedelar. Jag fick massor över som jag provar att frysa.

OLIVERS TÅRTA

12 BITAR

Tårtbotten
50 g smör
160 g ägg (3)
210 g strösocker (2,25 dl)
210 g vetemjöl (3,5 dl)
5 g vaniljsocker (1,5 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
100 g mjölk, 3% (1 dl)
1 citron, finrivet skal + färskpressad saft
1 nypa salt

Citronkräm
60 g färskpressad citronsaft (0,5 dl)
85 g strösocker (1 dl)
100 g vatten (1 dl)
15 g maizena majsstärkelse (2 msk)
20 g äggula (1)
20 g osaltat smör

Frosting
60 g frysta och tinade blåbär (1 dl)
200 g rumstempererat smör
420 g florsocker (7 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
600 g philadelphiaost (eller annan färskost av samma typ)

250 g blåbär att garnera med

Gör så här:
TÅRTBOTTEN:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform med löstagbar kant, 21 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dom i äggsmeten. Blanda väl.
Tillsätt smör, mjölk, citronsaft samt finrivet skal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska vara helt genomgräddad.

CITRONKRÄM:
Blanda citronsaft, socker samt hälften av vattnet i en kastrull och koka upp.
Vispa samman resterande vatten, maizena och äggula i en bunke. Häll ner den kokande vätskan i bunken, blanda väl och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
Koka upp under omrörning och fortsätt sedan att koka varsamt tills krämen tjocknar.
Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret har smält.
Låt stå i kylen i cirka 40 minuter.

FROSTING
Lägg blåbären i en sil och pressa saften ur dom med baksidan av en sked. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en fluffig blandning. Tillsätt färskosten samt blåbärssaften och vispa med elvisp till en slät frosting.

Kantskär kakan, dela den i 2 delar och lägg den ena på ett tårtfat. Spritsa ut hälften av frostingen i bollar jämnt fördelade över bottnen. Använd en rundtyll.
Ringla citronkrämen över frostingen och strö ut ungefär hälften av blåbären.
Lägg på den andra bottnen och spritsa rosetter av resterande frosting med en stjärntyll. Strö över resten av blåbären.




Nu ut och sudda bort spår
efter barnens måltider.
Ska slipa köksbord alltså!






fredag 18 april 2014

Påsken är här också











Då var påsken på gång här med.
Pyntet fixade vi för några dagar sedan.
Jag drog hem den loppisfyndade höj- och sänkbara industripallen för ett antal månader sedan, den har fått bo i källaren sen dess.
Glasburken är också loppisfynd.
Riset drog Fredric hem, läckert med det gröna och röda och vi slipper svidande ögon från björkriset.
Äggen är av gips som barnen målade i början av veckan hemma hos mina föräldrar.
De blev ju riktigt läckra!

Laxterrinen står på kylning inför lunchmiddagen här hemma.

På eftermiddagen åker vi hemifrån och firar vidare.

Nu ska jag hoppa i bingen.
Tänkte nämligen ge mig ut på en knapp 4 km runda, närapå i ottan imorgon.
Jag har ju en del att fixa med där sen eftersom jag struntade i det i kväll.



Ha en fin påsk!





torsdag 10 april 2014

Ljuvliga vanilj & jordgubbsbullar




Mina barn älskar verkligen att baka.
Nu var det Joel som hade ny önskan.
Baka bullar.
Med socker.
Och med jordgubbar.

Så igår provade vi att få till något sådant och de smakar verkligen sommar.
Vi gjorde 12 stora bullar och en liten längd.

Ljuvliga vanilj & jordgubbsbullar

Bulldeg

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
200 g frysta jordgubbar
3 msk vaniljkrämspulver

1 ägg till pensling
pärlsocker

Gör så här:

Använder du vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna och lägg det plus stången i mjölken i en kastrull och värm till 37 grader. Använder du pulver så tillsätter du bara det.
Smula ner jästen i en bunke och lös det med mjölken, socker, salt, smör i små kuber och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken under bakduk ca en timme.
Sätt ugnen på 200-225 grader beroende på hur du utformar bullarna. Större modell, lägre temperatur.

Blanda smöret med sockret till en smidig smet.
Tina jordgubbarna i micron på högsta effekt och mixa dom sedan till en slät massa. Tillsätt vaniljkrämspulvret till det bildats en kräm.
Kavla ut degen och bred först ut smörkrämen och sedan jordgubbskrämen.
Vik eller rulla ihop och forma till önskade bullar eller längd.
Låt jäsa ca 45-60 minuter.
Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
Grädda ca 10-15 minuter, tills de fått fin färg.



Nu spontanpicknick i skogen.
Dags att hämta på förskolan!
Bildbevis kommer säkert på instagram,
där hittar ni mig som lenaalmstedt.




tisdag 1 april 2014

Jag har blivit EKO


Jag insåg när jag gjorde ordning mitt kvällsfika att allt utom jordgubbarna är ekologiskt.
Det känns som någon slags personlig seger.

Jag började med att testa en ekologisk banan för kanske ett år sedan.
Vad god den var.
Alltså jag älskar bananer, har alltid gjort, men denna bananen var ännu godare.
Inte alls så där sträv och inte så bitter och en mycket godare eftersmak.

Efter bananen började jag köpa ekologisk mjölk, framförallt standardmjölken för barnens skull.
Sen ägg.
Sen ketchup.
Sen naturell yoghurt.
Sen har det bara rullat på.
På bilden har jag alltså ekologiskt knäckebröd, ekologisk kaviar, ekologiska ägg, ekologisk banan och slutligen ekologiskt te. Jordgubbarna var det inte men ändå väldigt goda.

Jag är ingen som letar efter ekologiska produkter men står jag och ska köpa saft och det finns en bra ekologisk där så köper jag den.
Det känns skönt att veta att produkten är fin. Att veta att de som arbetar runt produkten slipper utsättas för gifter. Att veta att djuren får leva ett bättre liv.

Åt en ekologisk apelsin för första gången nyligen, den var också mycket godare. Svårt att sätta fingret på exakt vad det är i smaken. Det bara är så mycket godare.