fredag 28 februari 2014

Hemgjord remouladsås



Att göra egen remouladsås är enkelt.
Den är inte som den man köper, den är godare.
Mycket fräschare i smaken.


Remouladsås

Rödlök, finhackad
Hackad gurka/Bostongurka
Majonnäs
Naturell yoghurt

Börja med att blanda lika delar av alla ingredienser.
Sedan tillsätter du mer av t ex majonnäs och yoghurt till du uppnått önskat resultat.
Lite senap kan säkert vara gott som smaksättning också.





torsdag 27 februari 2014

Ett argt inlägg

Det är det här som kallas hundbajspåse och är tänkt att du ska ha med dig när du är ute med din hund!


Varför tar man inte upp skiten efter sin hund?
Tycker det känns som det blir värre och värre för varje år.
Promenaden på cykelbanan mellan Pekås och Stora Valla är rent ut sagt vidrig.
Det ligger skithögar överallt.
Stora som små.
Smala som tjocka.
Långt in och långt ut på kanterna.
När barnen håller i sig på var sin sida om vagnen behöver jag gå mitt på gångbanan för att minska risken att trampa i skithögarna. Jag får gång på gång varna barnen.
Min direkta känsla är att 9 av 10 inte tar upp sin hunds bajs.
Så mycket bajs ligger det.
Tycker man att det är för tråkigt eller för jobbigt så finns det påsar i glada färger som t ex turkos och rosa som lättar upp arbetet som faktiskt är självvalt i och med att man valde att bli med hund.


Jag har själv hund.
Haft i lite mer än nio år.
Visst, det är aldrig kul att plocka bajs.
Inte på vintern när fingrarna nästan fryser sönder.
Inte på hösten när det är kletigt och blött.
Inte på våren när all annan skit syns.
Men hör ni: JUST DO IT!
Inga undanflykter.
Hjälps alla åt så blir det så mycket enklare och trevligare.
Det är aldrig kul att gå slalom mellan skithögarna för att kunna ta upp sin egen hunds bajs.
Skulle man nu ha slut på påsar eller tappat dom eller glömt dom, ta samma runda dagen efter eller senare på dagen igen och plocka upp det då! (Ja det har hänt mig och jag har då gjort så)


Personligen kan jag önska fler sopkorgar för hundbajs.
Det finns alldeles för få och man kan få gå flera kilometer och ibland hela promenaden innan man hittar en.
Det tror jag kan vara en orsak till att många inte plockar upp men fortfarande inte en godtagbar ursäkt.

Och till er som fortfarande inte tänker plocka upp skiten kan väl börja rasta era hundar i skogen istället.






tisdag 25 februari 2014

Middagstipset - GI lasagne


En gammal favorit här hemma som vi lagat då och då i flera år nu.
Det är verkligen jättegott med zucchini istället för lasagneplattor.


GI- lasagne

4 PORT

2 zucchini/squash
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
500 g nötfärs
1 förp krossade tomater
1 lagerblad
2 tsk torkad basilika och oregano
salt
svartpeppar
smör
1,5 dl grädde
2 förp mozzarella

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Hyvla squashen på längden. Lägg skivorna på hushållspapper och strö salt över för att dra ur vätska.
3. Hacka lökarna fint och stek i oljan. Tillsätt köttfärsen och bryn den.
4. Tillsätt krossade tomater, lagerblad och örterna. Salta och peppra.
5. Låt koka ihop cirka 10 minuter.
6. Smörj en ugnsform med smör. Lägg i ett lager med squashskivor.
7. Häll över lite köttfärssås och varva med squashplattorna, avsluta med ett lager squash.
8. Häll på grädden.
9. Skiva mozzarellan och sprid ut den överst.
10. Gratinera i ugn tills den fått fin färg, ca 30 minuter.






måndag 24 februari 2014

Liten stor blir större






Tänk att man kan ha så olika tidsuppfattning beroende på var i livet man är.
För en månad sedan idag, föddes vår lilla Elin, vårt tredje barn.
Dagarna innan hon föddes gick så långsamt.
Sen började de springa iväg.

För första gången kan jag känna att jag gärna vill stanna tiden lite lite. Kan det vara för att man liksom är klar med det här barnafödandet nu och vill hinna njuta en aning mer? Samtidigt som jag funderar på vad just hon ska bli för individ och blir så nyfiken att jag vill att tiden ska skynda på lite mer.
Tur att vi inte kan ändra på tiden.
Den tickar på,
60 sekunder i minuten,
60 minuter i timmen,
24 timmar om dygnet,
365 dygn om året.
Skönt!

Liten men stor blir större.
4840 gram
57 cm


lördag 22 februari 2014

Plötsligt händer det!






Älskar när omständigheter gör att man bara råkar få syn på DET DÄR!
Var till Mulles loppis idag för att köpa den spegel och blommig servis jag spanat på genom skyltfönstret.
Men såklart måste jag ju kika runt lite och fick syn på en stor murgrönabåge som jag ville ha till det nya köksfönstret.
Medans jag betalar få jag syn på något starkt rött i ögonvrån och slänger dit blicken.
Och där är DET, DET perfekta nattduksbordet.
Härligt slitet.
Egentligen skulle jag vilja behålla det rött som det är men jag vet att jag inte kommer klara av det.
Jag tål inte skarpa färger någon längre stund.
För plånbokens skull så valde jag att inte köpa den där servisen till förmån för skåpet.






fredag 21 februari 2014

Handduksrecept



Sugen på äppelpaj?
Det här receptet som jag har på en kökshandduk hemma är snabbt och enkelt.
Just denna gången gjorde jag bara en halv sats av äpplen som sjöng på sista versen så det är därför det ser så lite ut!


ÄPPELPAJ

6 PORT


1 kg äpplen
2 msk strösocker
1 msk kanel
1,5 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 dl brun farin

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala, klyfta och kärna ur äpplena.
3. Lägg dom i en ugnssäker form. Sikta socker & kanel över.
4. Mixa snabbt mjöl och smör. Blanda i farinsockret. Tillsätt några droppar vatten. Strö blandningen över äpplena. Baka i ca 30 minuter.
5. Servera med avrunnen matlagningsyoghurt som smaksatts med apelsinrasp och vaniljsocker. (Eller helt enkelt med en gammal vanlig vaniljsås gjord på pulver och mjölk)






Middagstipset - Kycklingpaj med curry och broccoli





Paj är ju himla gott.
Smidig maträtt som smakar bättre när den stått till sig lite, perfekt att förbereda alltså.
Går att variera i massor.
Den här innehåller kyckling och broccoli med smak av curry.
Var inte rädd för att krydda ordentligt!


KYCKLINGPAJ med curry och broccoli

4 PORT


PAJDEG

200 g vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

FYLLNING

500-600 g kycklingfilé (gärna halvtinad)
valfri mängd broccoli (färsk eller fryst)
1 st rödlök
3 ägg
3 dl grädde och mjölk (fördela som du vill)
2 dl riven ost
2 msk socker
curry
cayennepeppar
paprikakrydda
salt
peppar

GÖR SÅ HÄR:

Skär kylskåpskallt smör i små kuber som du snabbt arbetar ihop med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en slät deg. Kyl i 30-60 minuter.
Kavla ut och lägg i pajform, med eller utan avtagbar kant. Ett tips är att kavla mellan två lager plastfolie eller bakplåtspapper.
Förgrädda ca 10 minuter i 200 grader.
Dela kycklingen på mitten så du halverar tjockleken. Skär sedan i mindre bitar och stek den lätt i olja så att den bara precis får lite fin färg.
Lägg kycklingbitarna i det förgräddade pajskalet.
Finhacka löken och strö över den och broccolin.
Vispa samman ägg, mjölk/grädde, socker och riven ost. Krydda och salta. Var inte rädd! Slå stanningen över pajfyllningen och strö över nymalen svartpeppar.
Grädda i ca 50 minuter.
Servera med en krispig sallad!







onsdag 19 februari 2014

Hallon- och kokosmuffins



Idag har vi haft besök.
En är glutenintolerant så jag passade på att testa att baka en nyttig muffins utan gluten som jag sett i senaste numret av tidningen Bakat & gott.
Receptet kommer från Ulrika Hoffer som är aktuell med boken Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk.
Jag är med och tävlar om att vinna den annars kommer jag att köpa den.
Perfekt eftersom vi har några gluten och mjölkintoleranta i släkten.

Ulrika Hoffer är kostrådgivare och hennes mål är att varje god bakingrediens ska ha en hälsosam bonuseffekt. En av hennes kursdeltagare sa en gång att det här var godsaker man mår bättre av att äta än att låta bli.

God blev den.
Men för en bak- och sötsaksfantast som jag så kan en sån här aldrig ersätta något riktigt gott med grädde, smör eller socker i.
Men som ett gott mellanmål, absolut!



Hallon- och kokosmuffins

Ca 10 medelstora muffins

1,5 dl riven kokos
1 dl mandel
1 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
3 mogna bananer
2 ägg
2 dl hallon
0,5 tsk vaniljpulver
kokosolja till formarna

Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kokos och mandel till mjöl. Tillsätt övriga torra ingredienser, därefter bananer och ägg.
Fortsätt mixa till en slät smet. Rör i hela hallon. Klicka upp i penslade muffinsformar och grädda i 15 minuter för vanliga formar, de stora kräver längre tid och eftersom smeten är väldigt tung, så gör man bäst i att ta två formar per muffins om man gör de stora.

Mina kommentarer: Jag gjorde 6 st stora och smeten räckte precis till det. Istället för dubbla formar gräddade jag i en muffinsplåt. Eftersom jag inte har någon mixer eller matberedare malde jag mandeln och kokosen i en mandelkvarn och allt blandades endast med en slev vilket fungerade utmärkt. Bananen mosade jag med gaffel. Gräddade mina i 175 grader varmluft i 30 minuter. Det blev perfekt.






Middagstipset - Tomat- & mozzarellagratinerad falukorv med spagetti






Tröttnat på tråkig falukorv?
Ge den lite guldkant med det här goda, enkla receptet.
Hittade det i extraprisbladet från Ica.
Det var riktigt gott.
Citronen gör underverk för pastasåsen.
Vi använde oss av Barillas tunnaste spagetti, Capellini n.1
Är man stor i maten så behövs lite mer korv än vad som står i receptet.



Tomat- & mozzarellagratinerad falukorv med spagetti

4 PORT


2 tomater
2 förp mozzarella á 125g
500 g rak falukorv
1 kruka basilika
svartpeppar
4 port spagetti
1 citron
690 g pastasås tomat & basilika

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Koka upp vatten till pastan.
3. Skär tomater och mozzarella i skivor.
4. Skär korven i 4 cm bitar och lägg i en ugnsform.
5. Lägg på tomatskivor, basilikablad, svartpeppar och mozzarella på korvbitarna och gratinera ca 12 minuter.
6. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
7. Riv skalet fint av citronen. Se till att bara det gula yttersta kommer med. Det vita innanför är beskt.
8. Värm pastasåsen och smaksätt med citronskalet och svartpeppar.
9. Servera såsen med pastan och korvstubbarna.







måndag 17 februari 2014

En ny Kexchoklad



Det var länge sen jag testade en ny godissort nu.
Igår sprang jag på denna, Kexchoklad & yoghurt, så köpte såklart med en hem.

MEN

Nja, det blev ingen kärlek där inte.
Håller mig kvar vid originalet!



De vackra utslagna röda tulpanerna är från Alla hjärtans dag som vi fick av svärmor & svärfar.
Nu närmar sig våren.
14 grader mot husväggen idag!






Underbara Clara mitt i prick

http://blogg.amelia.se/underbaraclara/

Hon gör det gång på gång, dessa kloka inlägg.
Den här gången skriver hon om barnen och kapitalet som du kan läsa här.






lördag 15 februari 2014

Boozt shopping





Eftersom Boozt gör så mycket reklam på tv just nu så var jag ju tvungen att bli påverkad och kika in på deras sida.
Hittade en pyjamas på rea till Elin för framtiden, en Me Too med färgglada elefanter.
Och som av en slump hittade jag såna där lite snyggare dyrare mysisar men på rea till mig.
När jag ändå var igång så letade jag efter en sjal också.
Har kikat runt ett tag nu efter en fin svart-vit i lagom storlek och rätt typ av mönster.
Har hittat några förut men en sisådär 1000kr för en sjal är inte riktigt rätt för min plånbok eller samvete så blev himla nöjd med denna för 159:-





Den fina tulpanbuketten som skymtar fick jag av mormor i alla hjärtan present!

Trevlig lördagkväll på er!!





KÄRLEKSFIKA








Igår på självaste Alla hjärtan dagen hann vi inte med att fixa fikat som var planerat så vi fikade på lite hjärtan idag istället. Men visst kan man väl kärleksfika vilken dag som helst?
Jag gjorde smördegshjärtan fyllda med vaniljkräm, chokladpuddning, grädde & hallon.
Alltså en halvfabrikatsbakelse.

Det perfekta med den här är att du själv väljer hur stora du vill ha dom och blandar sedan i ordning exakt den mängd ingredienser som går åt.

Det här behöver du:


Kärleksbakelse

Smördegsplattor (finns i frysdisken)
Ett ägg
Farinsocker
Vaniljkrämspulver
Chokladpudding
Vispgrädde
Hallon, frysta upptinade/ färska
Florsocker att pudra med
Choklad, smält, att ringla över.

Kavla eventuellt ut de något tinade smördegsplattorna lite eller behåll dom som de är. Stansa ut eller skär önskad form. Lägg på bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite farinsocker. Grädda i ca 20 minuter i 175 grader varmluftsugn eller 200 grader vanlig ugn.

Förbered under tiden vaniljkräm, chokladpudding och vispa grädden.

När smördegsbakelserna svalnat delar du dom på mitten och fyller dom med ingredienserna enligt önskemål. Lägg på locket, pudra med florsocker och ringla över chokladen.

Servera med en kopp te eller kaffe.







fredag 14 februari 2014

KÄRLEKSKAKOR





Barnen (och jag) har bakat kärlekskakor och delat ut till nära & kära idag.
Vi bakade först smörkakor/ vaniljkakor.
Köpte rosa och röd marsipan med jordgubbssmak som vi stansade ut i samma formar som kakorna.
Vi fäste dom genom att pensla kakorna med pyttelite vit sirap.
Gott hade varit att pensla med smält choklad istället men jag orkade faktiskt inte med ännu mer kladd, haha.
Slutligen ville barnen dekorera med kristyr också.


Smörkakor

200 g rumsvarmt smör
100 g strösocker
100 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
450 g vetemjöl

Tärna smöret och lägg i bunke tillsammans med övriga ingredienser.
Vispa ihop med en elvisp tills det ser ut som en smuldeg. Knåda sedan ihop det till en deg.
Lägg den i en plastpåse i cirka en timme i kylskåp.
Kavla ut direkt på bakplåtspapper ca 4-5 mm tjockt och stansa ut önskade kakformer. Dra bort resterande deg och kavla ut på nytt bakplåtspapper. Fortsätt tills degen är slut.
Grädda ca 15 minuter i 160 grader varmluftsugn. De ska bara få lite lätt färg.
Dra över kakorna med hjälp av pappret till galler och låt svalna.






onsdag 12 februari 2014

En blev sex - sex blev en




Köpte mig en Mårbacka pelargon på Ica förra våren/försommaren.
Den hamnade i sovrumsfönstret som är ett söderfönster.
Den växte och blommade, växte och blommade...
När december kom var den trött och tanig men fortfarande vid liv.
Jag bestämde mig för att inte bara kasta den här gången utan klippte av ett gäng grenar och klippte ner resterande av växten.
Sticklingarna satte jag i vatten.
Snart hade det slagit ut nya blad på ursprungsplantan och rötter hade bildats på sticklingarna.

Köpte jord och ny större innerkruka och planterade om och ihop alla delar till en enda stor.
Återstå att se vad den tycker om det.
Det har nu gått ett antal dagar och ännu har inget vissnat åtminstone.

Håll nu tummarna för att jag får en enorm buskig och fint blommande pelargon i sommar!





torsdag 6 februari 2014

Caramel vanilla chocolate sticks



Långa sega knapriga kakpinnar med smak av kola, vanilj och choklad.
Snabbfixade på lite drygt en halvtimme.



CARAMEL VANILLA CHOCOLATE STICKS

CA 20 kakpinnar

200 g smör
5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 msk ljus eller vit sirap
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 g ljusa chokladknappar
50 g mörka chokladknappar

Skär smöret i små tärningar och lägg i en bunke.
Tillsätt alla andra ingredienser utom chokladen och knåda ihop till en smidig deg.
Knåda in hälften av vardera chokladsort.
Dela degen i två delar och rulla dom till ca 15-20 cm långa.
Lägg på plåten tvärs över och tryck ut degen till två breda plattor lite tunnare än 1 cm.
Grädda i 175 grader i vanlig ugn eller 150 grader varmluft i ca 20 minuter tills de fått fin färg.

Skär genast kakorna på diagonalen till långa pinnar.
Micra resterande choklad var för sig.
Ringla över chokladen över kakpinnarna och låt stelna.

SMAKLIG FIKA!






onsdag 5 februari 2014

Smått & gott






Det blev ett sent inlägg i kväll.
Kunde inte riktigt slita mig från mys med Elin.
Sen började ju härliga Mia på grötö.

I morse kikade mamma & pappa in och hade med sig en fin jeansklänning och body till Elin.
Sen bakade jag lite kakor, Caramel vanilla chocolate sticks, till eftermiddagens besök av Jenny & Ester.
De hade med sig mysiga velourbrallor med gullig body till.
Små bebisar har det allt bra!

Recept på kakorna kommer imorgon. GODA! Testa.

Nu snart - Final i Paradise Hotel





ROY FARES I TV4



ROY FARES

Dags för tv igen.
Ni missar honom inte om en timme i TV4 va?
Varje onsdag är vigd åt honom.
Då ska han instruera & inspirera oss i bakköket.






måndag 3 februari 2014

Instagram





Ni vet väl att ni kan följa med på instagram också.
Där sker även lite andra uppdateringar!

Här hittar ni mig:

FEEL FREE TO FOLLOW




söndag 2 februari 2014

UPDATE



Tänk så dagarna börjar rulla på igen så fort bebisen kommit ut.
Idag är hon hela nio dygn.
Det är inte värst länge men ändå har jag glömt hur livet var utan henne.
Så självklar från första stund.
Så självklar sedan strecket på stickan.
Bilderna tog jag i fredags när hon var en vecka.
Firade med lite extra fina kläder, bara för att det är såå kul!

Hon är så himla lugn och nöjd hela tiden.
Det har hon varit sedan start.
Men så fick hon ju gulsot och det kan de bli slöa av och tänkte att det nog var anledningen.
Nu är ju den borta, bara lite gul färg kvar, men hon är fortsatt coollugn.
Bara blöjan är torr, magen mätt & belåten, och lite lagom med närhet så är allt tydligen frid och fröjd.

Tur det.
Har hunnit med två ordentliga mjölkstockningar redan.
Hoppas det inte blir mer nu.
Med Joel hade jag massor de första sex veckorna.
Tror jag ska ta ett separat inlägg om enbart mjölkstockning för att dela med mig av mina erfarenheter.

Nu hoppas jag på att det släpper ordentligt så jag kan bege mig ut på en efterlängtad barnvagnspromenad.
Det är verkligen på tiden!



Trevlig ny vecka på er!