fredag 31 januari 2014

Godaste kräftsoppan




Den här kräftsoppan är så himla god och enkel och snabb att göra.
Värmer gott i magen.
Passar lika bra som huvudmåltid eller som en liten förrätt.
Varför inte fylla termosen och ta med på skidutflykten och grilla lite pinnbröd till?!


KRÄFTSOPPA

4 vanliga portioner eller ca 8-10 förrättsportioner

3-4 morötter
1 gul lök
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 hönsbuljongtärning
1 liter vatten
2 dl creme fraiche
400 g kräftost
ev. en skvätt vitt matlagningsvin
bröd till servering

Skala och riv morötter och gul lök fint. Bryn i smör i en kastrull.
Strö över mjölet och blanda runt.
Häll i vatten och buljong. Koka upp och låt koka 5 minuter.
Blanda ner creme fraiche och kräftost. Salta och peppra och låt koka upp igen.
Klar att serveras med något gott bröd.

Kommentar: Jag använde två buljongtärningar för att slippa kasta en halv och tog kyckling istället.
Serverade med vitlöksbaguetter och kräftstjärtar. Blanda inte ner kräftstjärtarna i grytan utan använd bara vid servering, de blir lätt sega annars.


SMAKLIG SPIS!






torsdag 30 januari 2014

Elin är äntligen här















...och redan har hon hunnit bli sex dygn gammal den lilla stora punktliga damen.
Det tackar jag ödmjukast för.
4420g och 52 cm.


Ska försöka göra en sammanfattning av dagen hon kom.
Vet av egen erfarenhet att det är väldigt kul och intressant att läsa andras berättelser, iallafall under tiden man är gravid.

Läs om ni törs och orkar!


Min förlossningsberättelse

Torsdag kväll, den 23: jan, var jag så less på allt. Klådan jag fick p.g.a hepatosen sänkte psyket och tålamodet rejält och jag ville bara få bli fri.
Jag grät en skvätt och tyckte synd om mig själv.
Efter lite diskussion på facebook kom jag fram till att samma instabila humör hade jag kvällen innan det satte fart med Joels förlossning.
Hoppas nu då att det är anledningen denna gången med.

Fredag morgon vaknade jag runt kl 4 och gick på toa bara för att sedan lägga mig igen.
När jag gång på gång vaknade till så började jag förstå att det faktiskt var på grund av att det gjorde ont längst ner i magen. Låg vaken lite och kände efter och jo det kunde nog vara värkar för magen blev samtidigt väldigt hård.
Vid kl 6 hade de börjat kännas lite mer, så pass att jag nu kände att idag händer det men ändå med viss tveksamhet för att inte bli besviken igen.

Men jo då. Väl på toa en halvtimme senare kom slemproppen (finaste ordet i förlossningssammanhang?) med blod i. YES! Precis som den ska se ut tänkte jag.

Vi ringde barnvakt, jag duschade, åt frukost, packade det sista till bb-väskan och ringde förlossningen så de skulle veta att vi antagligen skulle anlända någon gång innan dygnet var slut.

Runt halv nio kopplade vi på mig TENS-apparaten som jag även denna gången ville ha som smärtlindring. Vet inte om den egentligen tar bort så mycket smärta men man får något annat att koncentrera sig på och det vibrerar skönt.
Det var nu ännu ganska glest mellan värkarna  men när de väl kom så kändes de riktigt bra.

Runt 10-11 tiden kom de med ca 12-13 minuters mellanrum och innan varje värk levde hon loppan där inne i magen. Försökte passa på att slumra lite mellan värkarna eftersom jag sovit så dåligt en längre tid och man vet ju aldrig hur segt det kan bli med en förlossning.
Lyckades väl inte särskilt bra med det så valde att käka lunch så småningom. Pannkakor!

Efter lunch började de göra mer ont men kom lika glest, dock med lite enkla sammandragningar däremellan.

13:31 skrivs vi in på förlossningen.
Jag kände att jag ville åka in eftersom det var tredje barnet och jag hade haft en del förvärkar och inte hade en aning om hur fort det kunde gå, ett par timmar mer eller mindre där inne spelar ju ändå ingen roll tänkte jag.

De gör en ctg koll, tar vikt, urinprov mm. Såna där standardgrejer när man skrivs in. Värkarna ligger på var 8:e minut och är kraftiga. Tycker det är lite jobbigt att behöva ligga still. Vill hellre vara uppe och trampa runt.
Vikten visade 19 kg upp. Med Gabriel och Joel gick jag upp 20 kg så det blev ju jämt lopp denna gången med. Märkligt det där!
Halv tre var det dags för personalbyte så vi knallar iväg en runda på lasarettet. In på pressbyrån bland annat.
Vad tusan skulle jag dit och göra? Folk överallt och jag får ett par riktiga värkar. Vart ska jag ta vägen? Vill inte stå här och andas och trampa. På vägen tillbaka kom värkarna tätt men alla ändå inte jättestarka.

När vi kommer upp på avdelningen igen letade den nya barnmorskan efter oss. Nya och nya, hon jobbade som barnmorska på vårdcentralen när vi väntade Gabriel så hon skötte kontrollerna under graviditeten då och var även med i föräldragruppen vi gick i.

15:35 bestämmer vi att kolla hur läget är där nere. En liten besvikelse var det allt. Livmoderhalsen var utplånad och jag var öppen 3 cm. När hon ändå var där och gröpade passade hon på att göra en hinnsvepning.

Värkarna blir mycket starkare nu och trycker på riktigt bra. Kontroller av hjärtljud görs med jämna mellanrum.
Jag får frågan om smärtlindring men nej tack jag klarar mig med min TENS-apparat.
Lustgas? Nej tack.
CTG kopplas på igen och jag får lite lätt ångest av att sitta fast då jag har ett stort behov av att trampa runt i hela rummet.
17:41 får jag lägga mig för en ny kontroll över läget där nere.
8-9 cm öppen. Jag får frågan om hon ska ta hinnorna så vattnet går men jag tvekar. Känner mig på något sätt inte redo för att få krystvärkar. Bm låter mig vara lite. Får nästa värk och jag utbrister nåt i stil med: Åh fy tusan vad det trycker på.
Där tar bm beslutet själv att ta hinnorna. Bara dumt att ligga med det trycket.
Alltså när man ligger där och vattnet bara forsar ut mellan benen, den känslan är så konstig. Både äcklig och skön. Skön just för att man vet att det är sååå nära.
Det var bajs i vattnet så barnmorskan blir tvungen att sätta skalpelektrod på bebisens huvud. Klockan är 17:46 när detta är klart. Man har verkligen ingen tidsuppfattning alls i detta läget.
Tyvärr stör min enda smärtlindring denna elektrod så jag får helt enkelt plocka bort min älskade TENS-apparat. Ska jag alltså klara det här utan något alls nu!!
Jo då, så stor skillnad var det ju inte ändå. Den fungerar nog mer som en nallebjörn.

Krystvärkarna kommer.
Huvudet känns en bit ut men vart är bm??
Hon är inte här.
Några sekunder senare är hon tillbaka med en sköterska.
De skyndar sig på med förkläden och vad de nu tar på sig. Ingen aning faktiskt. Har aldrig tänkt på det.
Huvudet är där och det är längre ut men jag får inte krysta mer än.
Men vad händer. Försvinner huvudet? Japp det åkte in igen. Hon är så duktig säger bm.
En ny värk. Huvudet åker ut en bra bit igen.
Men vad gör ni? Vi gör inget, det är hon. Vi kan tyvärr inte be henne sluta.
Om ni tänker er en stor fisk som fångats och ligger där ovan vatten och sprattlar. Nåt sånt gjorde hon, fast med huvudet mellan mina ben och kroppen lös inne i magen. Helmysko känsla.
Mellan krystvärkarna babblar jag på om att det inte gör ont alls. Jag kan inte fatta det.

Mmmm, ingen värk, ingen smärta.
Jag somnar nog nu sa jag men lika snabbt ändrade jag mig.
Ne nu kom en ny värk och hela hon kommer ut i den.
Åh denna fantastiska känsla när allt bara glider ut och upp på magen kommer världens knubbigaste goaste unge som genast skiter och kissar på mig!
Jag kan inte låta bli att surra igen om att det inte gjorde ont.
Klart det gjorde ont. Värkarna innan krystvärkarna och sen svedan där nere när hon ska ut men inte annars. Helmysko. Snacka om att man är fylld med adrenalin och hormoner!
Kl 18:12 är hon alltså ute. Underbara unge!
Moderkakan kommer några minuter senare och en liten bristning sys. Där kan man snacka smärta när man känner nålen gå igenom.

Senare på kvällen kommer vi till bb rummet med den goda GRATTIS brickan. Så himla gott.
Barnen hälsar på dagen efter, överlyckliga.
Joel undrar direkt om jag orkar sitta på golvet och bygga pussel med honom nu.
Senare på dagen åker vi hem.

Återbesök på måndagen visar att hon fått gulsot och måste tillbaka för ny koll. Vi fick kolla tre dagar innan det blev bättre så nu är vi fria.





fredag 24 januari 2014

40 weeks



Japp, idag har jag spenderat 40 veckor med lilltösa i magen.

OCH

det bästa är att hon verkar vilja titta ut just idag med.
På BERÄKNAD DAG!

Vaknade vid kl 4 någonting och gick upp för att kissa.
Gick och lade mig igen men märkte att jag bara vaknade till hela tiden av att det gjorde ont längst ner i magen.
Till slut i slummerdimman började jag inse att det var värkar jag kände för magen var ju stenhård och obekväm samtidigt varje gång.
Vid sextiden gick jag upp igen för jag kände att kroppen ville börja rensa sig och till min stora lycka kommer det (VARNING) blodigt slem på pappret.

JIPPI!

Sen har värkarna fortsatt rätt regelbundet var 3:e minut.

Har tagit en dusch och fixat lite annat smått o gott.
Nu frukost och sen samtal till förlossningen så de vet att jag antagligen/förhoppningsvis kommer in idag!






torsdag 23 januari 2014

Taklampor i glas på plats




I köket ville vi ha taklampor som ger bra ljusspridning men ändå inte syns.
Spotlights var bara att tokglömma. Så less på den typen av lampa.
Hittade iallafall ett par som var lagom.
Hade egentligen tänkt mig ett par som var mer konformade men de här var också riktigt snygga.

De fanns inte framme i butiken så tur var att jag frågade.
Anledningen var att hon aldrig fattat hur de skulle monteras.
Det gjorde inte vi heller insåg vi här hemma så Fredric begav sig iväg och köpte lite delar så vi fick ihop det till slut ändå.
Skitdyrt glas som ändå inte går att få ihop, haha.
Jaja det har vi snart glömt & förlåtit.

Annars är jag sjukt less på att det fortfarande är så ofärdigt i köket.
Fönstret skulle ha kommit den här veckan och än har vi inte hört något.
Bänkskivan ringde de om igår och meddelade att den antagligen blir en vecka senare.
Kan ju hoppas på att allt är i sin ordning innan februari månad lämnar oss och går till historia.

Jag får se fram emot att vårpynta köket istället.
Vad är väl några månader av alla år vi ska leva i det?!





Dagens goda gärning

Klicka på bilden för att komma till anmälningssidan.






Har letat efter donationskort på flera ställen utan resultat.
På apoteket fick jag reda på att jag kunde anmäla både mig själv och barnen via Donationsregistret på Socialstyrelsens hemsida så det har jag precis gjort.
Fördelen med det är att då behöver man ju inte tappa bort det där donationskortet som jag alltid haft förut.

Jag har tagit ställning till detta enda sedan jag var i de tidiga tonåren.
Nu när man är förälder och läser om barn som far illa och skulle bli friska av ett nytt organ så känns det viktigt att även ta ställning för barnen. Det är ju vad jag själv skulle vilja att andra föräldrar gjort om det var mitt barn som behövde hjälp.

Fredric fick också se till att ta ställning och registrera sig.


Nu känns det bra i hjärta och mage att veta att vi finns registrerade.

Ta ställning du också!





tisdag 21 januari 2014

Svart & vitt


klicka på bilden för att komma till hemsidan.

Klicka på bilden för att komma till sidan.



Dessa bilder passerade förbi min syn nyligen och jag lyckades fastna för dessa snygga svart-vita vårplagg från Bon´a Parte´.
Gillar det grafiska mönstret på byxorna.
Och skärningen mellan det vita och svarta på linnet.
Snygga kläder, sköna plagg som passar en ännu mjuk bebismage.
Men aj så dyra de var.
Där blev jag för snål.
Kan hoppas de finns kvar på rea sen.





måndag 20 januari 2014

Mysmåndag- Chokladbollar med non-stop & apelsinjuice och fruktsallad med glass








Joel har tjatat hela helgen om att han vill baka chokladbollar men tiden har inte riktigt funnits då den varit fylld av annat. Och Gabriel ville göra fruktsallad.
Så då sa jag att vi tar en mysmåndag.

Så idag har Gabriel fixat fruktsalladen.
Och chokladbollarna rullade de båda.
Smeten fick jag göra det mesta med då det är lite svårt att vispa den.


Chokladbollar non-stop

Ca 20 stycken

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk apelsinjuice
3 dl havregryn
ca 0,75 dl non-stop
strössel till rullningen

Gör så här:

Vispa smör och socker mjukt.
Tillsätt resten av ingredienserna och vispa tills du har en jämn och fin smet.
Rulla till bollar som sedan rullas i strössel.






söndag 19 januari 2014

Tart Tropezienne - Pariserkaka



Började med att spritsa höga pluppar, fyllde sedan upp hålrummet och till sist spritsade jag vågorna på utsidan och på med locket.

Har många gånger haft tanken på att prova baka en Pariserkaka, speciellt eftersom de lokala bageriernas inte längre smakar som de gjorde när jag var liten.
Tanken kom tillbaka för en tid sedan men jag har inte lyckats hitta något recept på den.
Efter en del googlande fann jag att det är ett gammalt franskt bakverk som heter Tart Tropezienne.
Hittade såklart bara engelska recept och måttangivelser så jag fick ge mig i kast med en översättning.
Receptet hittade jag här.

Och här kommer min översättning.



TART TROPEZIENNE

Briochedeg

8,4 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
3/4 paket färsk jäst söta degar
1 dl standardmjölk
5 stora ägg + 1 ägg till pensling
1 tsk salt
175 g mjukt smör
pärlsocker vid gräddning

Krämen

4,5 dl standardmjölk
1 skuren, urskrapad vaniljstång
6 stora äggulor
1,7 dl strösocker
0,75 dl siktad maizena
340 g mjukt smör
1 msk apelsinjuice
2 dl ovispad grädde som vispas upp

Gör så här:

Degen
Blanda ihop mjöl, socker och jäst med degkrokar på låg hastighet.
Tillsätt mjölk, 5 ägg och salt. Mixa tills allt blivit mjukt. Höj hastigheten och fortsätt tills degen går ihop.
Tillsätt smör långsamt. Fortsätt mixa tills degen släpper från kanten.
Lägg degen i en separat skål och täck med plastfolie.
Låt degen jäsa på varm plats till nästan dubbla storleken, ca 1,5 timmar.

Platta försiktigt ut degen, täck med en bit plastfolie och kyl i 6 timmar.

Kavla ut degen till 6-7 mm tjock. Skär ut till en 20 cm rundel och lägg på plåt.
Täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats. Sätt ugnen på 190 grader.
Pensla degen med ägg, strö över pärlsocker.
Baka 12-15 minuter eller tills den fått fin färg.
Låt svala på galler till rumstemperatur.

Krämen
Vispa samman äggulorna, socker och maizena i en bunke.
Häll mjölk och vaniljstång (både frön och stång) i en liten kastrull och värm till det börjar ånga från den på mediumtemperatur.
Tillsätt mjölken försiktigt till gulorna under konstant vispning.
Under fortsatt vispning, häll över äggulesmeten i en kastrull över hög temperatur, vispa kraftigt utan att sluta och låt koka upp. Koka 1-2 minuter och häll sedan över i en stor skål.
Rör om tills smeten når 38-48 grader.
Tillsätt mjukt smör och apelsinjuice.
När det gått ihop, vänd försiktigt ner vispad grädde.

Montering
Dela briochen på mitten. Bred ut krämen på botten och lägg på locket.
Servera!

Kommentarer
Detta recept kräver noggrannhet och att man ligger steget före och har förberett allt eftersom det är många moment. I originalreceptet ska det vara apelsinvatten men jag vet inte vad det är så jag tog apelsinjuice istället. Det ska även vara 1 msk körbärslikör som jag hoppade över.
Mängden grädde som ska vara i krämen är 3,38 dl vispad men tyckte det blev lagom att mäta upp 2 dl ovispad och tillsätta det.
Degen jäser på riktigt bra så den kräver en stor bunke. Min deg blev väldigt kletig så när jag skulle baka ut den pudrade jag lite lätt med mjöl och kavlade direkt på bakplåtspappret. Min deg räckte till två rundlar. Jag gräddade dom i varmluftsugn på 165 grader.
Krämen räckte inte riktigt till de båda rundlarna så den ena gjorde jag som den skulle vara och till den andra gjorde jag vanlig pulvervaniljkräm som jag spädde ut resterna från den andra vaniljkrämen med.
Se till att kakan är rumstempererad innan den äts för annars blir krämen lite hård.



Lycka till med din Tart Tropezienne - Pariserkaka!






lördag 18 januari 2014

Sy en väska




Börja med att hitta en mall till botten av väskan. Vi ville ha en oval så jag hittade en liten skål och så lade vi till 5 cm hela vägen runt. Du behöver en bottenbit som kommer synas på undersidan och en bottenbit som hamnar inne i väskans botten.
Klipp även till dubbelt lager med plattvadd.
Sy sedan ihop plattvaddet med yttre bottenbitens avigsida.

Mät bottenplattans halva längd och bestäm hur hög du vill att väskan ska vara. Glöm inte bort att räkna med sömsmån på 1 cm åt alla håll. Klipp till två bitar i dessa mått.
Vi ville ha en stor sned ficka på hela utsidan, på väskans ena sida och för snyggare resultat ville vi ha ett band på kanten. Detta band vek vi på mitten och pressade den kanten för att lättare sy dit den.
Sy nu alltså fast ditt kantband på fickan.
Bestäm om du vill ha en ficka på andra sidan också. På bilden här nedanför kan du se att vi valde att göra en liten fick där, även den med ett kantband.

Lägg nu ihop väskdelarna, räta mot räta.
Nåla höger och vänster kant och sy ihop dessa så det blir som en tub.

Klipp även till två lika stora rektanglar som ska vara på väskans insida.
Dessa ska ha samma mått som de andra.

.
Nu är det dags att nåla ihop tuben med den yttre bottenplattan.
Räta mot räta.
Se till att sömmar hamnar på rätt ställen så det inte blir snett.
Ett tips är att vika bottenplattan först på mitten åt ena hållet och klippa små hack där och sedan lika åt andra hållet. Gör lika på tuben men där behöver du bara göra åt ena hållet eftersom du har sömmarna åt det andra.

Sy nu ihop de tre innedelarna på samma sätt som du sydde ihop de yttre.
Detta blir väskans foder.

Stoppa ner fodret i väskan, aviga mot aviga.
Stryk ner kanternas sömsmån.
Välj om du vill ha både ett långt axelband och små handtag, om du vill använda samma tyger som i väskan eller kanske något kraftigare rep.
Vi valde tyger och klippte till långa remsor, strök dom på mitten och strök sedan in kanterna in mot mitten från vardera håll. På så sätt blir det 4 lager tyg och bandet blir kraftigt och hållbart.
Sy ihop dom nära kanten.

Nåla nu ihop väskan i ovankant och nåla samtidigt dit handtagen där du vill ha dom.
Vi ville även ha ett kantband upptill här med för ännu snyggare resultat så det nålade vi också fast på samma gång. Sedan är det bara att sy försiktigt hela vägen runt.

KLAR!
Gabriels väska till Tuva.



Gabriel ville så gärna få sy något när han sett mig sy och kom på att en väska till Tuva som skulle komma och hälsa på kunde vara kul.
Visserligen mest jag som sydde eftersom det mesta är rätt pilligt att sy på den här.
Men några raksömmar och nålning blev det.

Joel vill såklart också sy och blev lite ledsen trots att han fick prova lite så vi ska försöka sy en orm någon dag och använda det vadd som blev över från bebiskudden jag gjorde om.




Grattis mamma!!
Nu är det bara 1 år kvar tills
du levt halva ditt liv.





Trevliga besök





Började ju baka på en kaka igår som jag skulle ha och bjuda gästerna på men hade glömt bort den viktiga delen att degen skulle ligga i kylen 6 timmar.

Så jag fick hitta på något annat.

Kom på att jag ännu inte bakat något av storbagerskan Manuela Kjeilens recept.
Hittade ett cookierecept som man kunde välja att göra vanliga cookies av eller mjuka i formar och servera med glass.
Jag använde mig av små tartelettformar och det gick bra.
Dock hade det bästa varit att låta dom ligga som runda bollar i formen istället för att platta ut dom lite som jag gjorde.

Cookies är ju cookies och ett bra recept är alltid gott.
Denna smakade som lätt bakad cookiedeg.
Skulle säkert passa att blanda runt med lätt tinad vaniljglass för att på så vis få till sin egen Ben & Jerry glass.


Väntade ett planerat besök och fick även ett oväntat, men ack så trevligt besök, precis innan.
Hon hade med sig en himla trevlig "stå ut sista veckan låda".
Den kommer jag må bra av!


Nu till receptet.
Jag bakade med varmluft på 150 grader.
Tog skållad sötmandel i halvor istället för valnötter.
Och gjorde halv sats som räckte till 6 desserter.

Baked Cookie Cups with Ice Cream & Raspberry

50 kakor eller 15 desserter

225 g smör, rumstempererat
170 g socker
150 g farinsocker
2 stora ägg
1-2 tsk vaniljextrakt eller starkt kaffe
290 g vetemjöl
1 tsk natron (natriumbikarbonat)
300 g chokladknappar
100 g valnötter

vaniljglass
hallon

Värm ugnen till 175 grader.

Rör smör, socker och farinsocker fluffigt i ca 3 minuter.

Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt vaniljextrakt eller starkt kaffe tillsammans med det sista ägget. Rör det luftigt i ytterligare 2 minuter.

Blanda vetemjöl och natron väl. Tillsätt mjölblandningen och rör om tills allt är ordentligt blandat. Rör ner chokladknappar och valnötter. Valnötterna kan uteslutas om du inte gillar smaken.

Om du bakar cookies, lägg en glasskopa av blandningen per kaka på en ugnsplåt och grädda i ca 11 minuter.

Om du bakar Baked Cookie Cups, fördela 2-3 matskedar av blandningen i varje form. Grädda i ca 15 minuter.

Jag föredrar att använda varmluft när jag bakar de här kakorna, då blir de luftigare.

Garnera gärna de färdiga desserterna med lite glass och bär. Om du vill ta ut svängarna ordentligt kan du ringla över lite smält choklad. Ska det vara gott, så ska det vara gott!

Sen är det bara att njuta...och njuta...

Recept: Manuela Kjeilen






fredag 17 januari 2014

Sista veckan...

V.40 (39+0)


...hoppas jag!
Det är inte så kul att vara gravid längre.
Hepatos klåda är inte att leka med.
Som det ser ut nu börjar det klia redan kl 17 och fortsätter ända till kl 9.
Värdet är inte farligt högt för bebisen, än, tack och lov och hinner förhoppningsvis inte bli det heller.
Jag har fått piller mot klådan.
Igår hjälpte det att ta bort toppen av klådan iallafall.
Alltid något!
Men det verkar som jag sover bra på den för jag vaknar inte lika mycket men kan inte påstå att jag känner mig utsövd ändå. Sover väl någon typ av falsk sömn kanske.

Annars är det väl mest foglossningen som är jobbig nu.
Slog till rätt bra för några dagar sedan.
Jag tippar på att det är för att hon ligger så långt ner och är beredd.
Det känns som förlossningen kommer gå i rasande fart när den väl kör igång.
Men så är det ju tredje barnet också.


Kom igen nu, hejja hejja!
Du tog dig ju in hur lätt som helst så se nu till att komma ut lika lätt också.
Gärna igår.






Industrilampa




Jag är på jakt efter en snygg lampa att sätta på ett av våra hyllplan i köket.
Tycker jag sett massor med varianter så länge jag inte tänkt köpa någon men nu, nu när jag behöver en så hittar jag ingen.
Den får inte vara för stor då det är ca 50 cm kvar från hyllplan upp till taket och så behöver den ha, antingen ett skruvbart fäste eller ett klämfäste.

Skulle ni springa på något som verkar bra så hojta gärna till!

Eventuellt kommer vi att försöka göra någon egen variant annars men hade varit kul att få tag på en med lite historia i sig.



Nu ska jag ta tag i att försöka få till en Tart Tropezienne och bjuda gästerna på i eftermiddag.



Ha en fin helg!






torsdag 16 januari 2014

Tidsfördriv & pillkanter






Eftersom lillskrutta inte verkar förstå än hur hon ska ta sig ut så fick jag passa på att sy sängkläder till henne.
Storleken är anpassad till en spjälsäng.

Standardmått på sängkläder till spjälsäng är 130*100 cm på påslakanet och 38*55 cm på örngottet.
Jag gjorde dock mitt eget mått på kuddfodralet, ca 32*52 cm tror jag det blev. Vingen runt är såklart inte medräknad i det.
Sen tog jag en billig kudde som jag plockade ur hälften av vadden och sydde om måttet och klippte av det överblivna.

Ville ha lite lyxigare påslakan så jag valde att sy i ett kantband i kontrastfärg och sydde dessutom från utsidan med gul sytråd för ännu mer kontrast.

Hörnen på örngottet fick jag inte till på något bra sätt eftersom jag valde att göra ett långt band som jag sydde i men sen kom jag på att jag kan se det som en bra grej ändå. Barn gillar ju ofta att pilla på någon liten kant så nu tänker jag att de kuddhörnen blir trevliga pillkanter.

Allt är köpt på stoff & stil.
Det med luftballonger var dessutom på rea.