onsdag 22 oktober 2014

Leilas äppelkaka


Passa på att ta vara på de sista äpplena ute i din trädgård.
Lyxa till det med denna utsökta knäckiga äppelkaka.
Så god att den avnjöts utan någon sås eller glass till.
Och så enkel att ett litet barn lätt kan hjälpa till.
Joel och jag gjorde denna förra måndagen.
Han är alltid ledig med mig och Elin på måndagar.

KNÄCKIG ÄPPELKAKA

1 ekologiskt ägg
2 dl strösocker
1 tsk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
100 g smält smör
4-5 syrliga svenska äpplen
strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
smör till formen


  1. Rör samman ägg, socker och vatten.
  2. Rör ner smält smör.
  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  5. Strö över lite socker blandat med kardemumma och lägg på några smörklickar.
  6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
Kommentar: Leila använde en avlång form till sin. Jag använde en vanlig springform på 24 cm och det gick jättebra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar