tisdag 1 juli 2014

Tårta med klacksko och fotbollssko











En specialanpassad tårta.
Till ett 25-årigt par.
Min svägerska och hennes kille.
Gjord för att fraktas i kylväska.
Mjölkfri.
Klackskon för Zandras nöje; skor.
Och fotbollsskon för Martins nöje; fotboll.

Vi var ner till Borås i helgen för att fira Martin som fyllt 25 nyss och Zandra som snart fyller 25 år.
Fick önskemål på att det skulle vara kul med en personlig tårta så vi bestämde en tårta med skor, mjölkfri och att den skulle kunna fraktas i kylväska med isklampar i botten.
Jag sågade till ett måttanpassat fat av en träskiva och klädde in den i lite kraftigare aluminiumfolie.
Bakade tårtbotten i en avlång plåtform och skar till anpassade mått, ca 12*30 cm.
Tårtan fyllde jag sedan med mjölkfri blåbärsmousse, mjölkfri citrus-/limemousse och mjölkfri chokladmousse.
Sen spacklade jag den med mjölkfri italiensk marängsmörkräm.

Det här med mjölkfritt kommer jag nog aldrig lära mig att gilla smaken men det känns helt ok ändå.

När det var dags att få ner den i kylväska tog Fredric och jag spännband som vi lade i kors och ställde tårtan mitt på och hissade ner den i väskan och la banden försiktigt vid sidan av tårtan.
Den klarade frakten utmärkt!


TÅRTBOTTEN

7 ägg
7 dl strösocker
5,25 dl vetemjöl
3,5 dl potatismjöl
7 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
3,5 dl hett vatten

Smörj och bröa en form, ca 24*32*6 cm (eller ca 4600 kubikcentimeter). Använd mjölkfritt margarin.
Vispa ägg och socker länge så det blir ordentligt fluffigt och vitt.
Tillsätt vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ner försiktigt.
Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet och häll upp i formen.
Grädda i 175 grader i ca en timme.
Låt svalna. Frys in om du förberett några dagar innan.

Dela bottnen på mitten på längden. Skär till alla kanter så de blir snygga. Dela så det blir två skivor på höjden. Resterna skar jag ner i mindre fyrkanter och frös in till en framtida minitårta.

BLÅBÄRSMOUSSE

200 g frysta blåbär
0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
4 gelatinblad
1 dl florsocker
3 dl havregrädde (jag använder luftig visp från Carlshamn)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lägg blåbär, vatten och strösocker i en kastrull och koka några få minuter.
Lägg gelatinbladen i en bunke och sila ner blåbärskoket över dom.
Blanda i florsockret.
Vispa grädden. Tänk på att den ska vara kall. Grädden är väldigt seg så det lättaste är att mäta upp 300 g på en våg istället för att använda decilitermått.
Vispa ner blåbärspurén i grädden.
Låt stå i kylen några timmar så den stelnar till sig.

CITRONMOUSSE

0,5 burk robertssons lemoncurd (ha i mer om du vill)
1 lime
4 dl havregrädde (Luftig visp från Carlshamn)

Vispa grädden, tänk på att den ska vispas kyld.
Tillsätt lemoncurden, rivet skal från limen och saften från halva limefrukten.
Vispa ihop tills den är slät.
Låt vila någon timme i kylen.

CHOKLADMOUSSE

150 g mörk choklad ( kontrollera att den inte innehåller mjölk)
3 dl havregrädde (Luftig visp från Carlshamn)

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
Låt smälta på svag värme på spisen. Rör runt då och då.
Låt stå i kylen tills den är kylskåpskall, ca 6 timmar.
Vispa upp den försiktigt.

ITALIENSK MARÄNGSMÖRKRÄM

100 g äggvita
150 g strösocker
40 g vatten
225 g mjölkfritt margarin
1-2 msk vaniljsocker

Mät upp äggvita i en fettfri bunke, gärna rostfri.
Mät upp socker och vatten i en kastrull.
Skär margarinet i små kuber.
Koka upp sockerlagen till 118 grader. Vispa under tiden upp äggvitan till ett skum.
Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under konstant vispning.
Fortsätt vispa marängen kraftigt tills den blivit sval och tjocknat. Tar minst 5 minuter.
Fortsätt vispa och tillsätt margarinet i omgångar samt vaniljsockret.
När allt margarin är i kan det se ut som den skär sig en sväng men fortsätt bara vispa så går den strax ihop till en fin smörkräm.

MONTERING

Nu är det bara monteringen kvar.
Välj fyllningsordning efter stabilitet på fyllningen, den stabilaste i botten.
Känns alla lika stadiga så väljer du efter vad som ser snyggaste ut.
Plasta in och låt stå minst någon timme för att suga ihop sig.

Bred först på ett tunt lager smörkräm för att spärra fast alla smulor och fyllning. Kyl en liten stund.
Spackla lite till och kyl. Fortsätt så tills du är nöjd med resultatet.

Sedan är det dags att täcka med sockerpasta/marsipan om du vill ha det annars är det fint med enbart smörkrämen också. Dekorera efter önskemål.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar