torsdag 10 april 2014

Ljuvliga vanilj & jordgubbsbullar




Mina barn älskar verkligen att baka.
Nu var det Joel som hade ny önskan.
Baka bullar.
Med socker.
Och med jordgubbar.

Så igår provade vi att få till något sådant och de smakar verkligen sommar.
Vi gjorde 12 stora bullar och en liten längd.

Ljuvliga vanilj & jordgubbsbullar

Bulldeg

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
200 g frysta jordgubbar
3 msk vaniljkrämspulver

1 ägg till pensling
pärlsocker

Gör så här:

Använder du vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna och lägg det plus stången i mjölken i en kastrull och värm till 37 grader. Använder du pulver så tillsätter du bara det.
Smula ner jästen i en bunke och lös det med mjölken, socker, salt, smör i små kuber och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken under bakduk ca en timme.
Sätt ugnen på 200-225 grader beroende på hur du utformar bullarna. Större modell, lägre temperatur.

Blanda smöret med sockret till en smidig smet.
Tina jordgubbarna i micron på högsta effekt och mixa dom sedan till en slät massa. Tillsätt vaniljkrämspulvret till det bildats en kräm.
Kavla ut degen och bred först ut smörkrämen och sedan jordgubbskrämen.
Vik eller rulla ihop och forma till önskade bullar eller längd.
Låt jäsa ca 45-60 minuter.
Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
Grädda ca 10-15 minuter, tills de fått fin färg.



Nu spontanpicknick i skogen.
Dags att hämta på förskolan!
Bildbevis kommer säkert på instagram,
där hittar ni mig som lenaalmstedt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar