söndag 20 april 2014

Ljuvliga påskafton






Vilken ljuvlig dag det var igår.
Solen sken så stor den är och värmde så skönt.

Joggingrundan blev av, dock inte så tidigt på morgonen som tänkt.
Råkade visst somna om.

Dagen gick i ett eftersom jag startade alltsammans så sent men det gick bra att laga och baka allt eftersom med en del assistans.

Mina föräldrar, mormor och ena bror med tjej var här vid lunch.

Vi bjöd dom på en trerätters meny.

FÖRRÄTT

Rökt laxterrine med pepparotsfärskost med kavringcrust
recept ica.se

VARMRÄTT

med kalla inslag

Lax i ugn, delikatesspotatis, smörstekta primörer, hemgjord romsås, sill, ägghalvor, sallad

DESSERT

Olivers tårta
recept Roy Fares


Det var full rulle hela tiden.
Elin är helt uppenbart inte särskilt förtjust i alldeles för mycket väsen runt sig.

På sen eftermiddag for vi vidare till svärföräldrarna för traditionell påskmiddag.


Här får ni nu receptet på Olivers tårta.
Den var verkligen supergod.
Silkeslen blåbärsfrosting möter syran från citronkrämen.
Citronkrämen, som  jag för övrigt misslyckades med, men räddades av att jag hade Robertssons lemoncurd i baklådan.
Jag skriver ut receptet precis som det är men det räcker gott att göra hälften av frostingen eller iallafall två tredjedelar. Jag fick massor över som jag provar att frysa.

OLIVERS TÅRTA

12 BITAR

Tårtbotten
50 g smör
160 g ägg (3)
210 g strösocker (2,25 dl)
210 g vetemjöl (3,5 dl)
5 g vaniljsocker (1,5 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
100 g mjölk, 3% (1 dl)
1 citron, finrivet skal + färskpressad saft
1 nypa salt

Citronkräm
60 g färskpressad citronsaft (0,5 dl)
85 g strösocker (1 dl)
100 g vatten (1 dl)
15 g maizena majsstärkelse (2 msk)
20 g äggula (1)
20 g osaltat smör

Frosting
60 g frysta och tinade blåbär (1 dl)
200 g rumstempererat smör
420 g florsocker (7 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
600 g philadelphiaost (eller annan färskost av samma typ)

250 g blåbär att garnera med

Gör så här:
TÅRTBOTTEN:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform med löstagbar kant, 21 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dom i äggsmeten. Blanda väl.
Tillsätt smör, mjölk, citronsaft samt finrivet skal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska vara helt genomgräddad.

CITRONKRÄM:
Blanda citronsaft, socker samt hälften av vattnet i en kastrull och koka upp.
Vispa samman resterande vatten, maizena och äggula i en bunke. Häll ner den kokande vätskan i bunken, blanda väl och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
Koka upp under omrörning och fortsätt sedan att koka varsamt tills krämen tjocknar.
Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret har smält.
Låt stå i kylen i cirka 40 minuter.

FROSTING
Lägg blåbären i en sil och pressa saften ur dom med baksidan av en sked. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en fluffig blandning. Tillsätt färskosten samt blåbärssaften och vispa med elvisp till en slät frosting.

Kantskär kakan, dela den i 2 delar och lägg den ena på ett tårtfat. Spritsa ut hälften av frostingen i bollar jämnt fördelade över bottnen. Använd en rundtyll.
Ringla citronkrämen över frostingen och strö ut ungefär hälften av blåbären.
Lägg på den andra bottnen och spritsa rosetter av resterande frosting med en stjärntyll. Strö över resten av blåbären.




Nu ut och sudda bort spår
efter barnens måltider.
Ska slipa köksbord alltså!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar