fredag 7 mars 2014

Minibiskvier med kolasmörkräm



Hade en halv burk över med dulce de leche för ett tag sedan som jag frös in.
Så nu ville jag testa att göra kolabiskvier av det.
Min önskan var att få sånt där fint spritsmönster på dom även med choklad men det smälte bort på sekunden. Kanske kan funka om de är ordentligt frysta men hade inte tid att vänta. Får helt enkelt testa en annan gång.
Gjorde små minisar.
Smörkrämsmängden blev alldeles för mycket som jag gjorde så jag har minskat ner det till er.
Det är fantastiskt enkelt att göra biskvier.
Och dom går att förbereda i olika etapper och går även att frysa in i färdigt skick, dock kan chokladen bli lite grå av det.
Dulce de leche är karamelliserad mjölk. Den finns att köpa både färdigkokt och okokt. Köper du den som är okokt är det lagom att koka den i 2,5-3 timmar. Ta bort etiketten och koka helt täckt med vatten i en kastrull. Fyll på med varmvatten allt eftersom det kokar bort. Öppna när den svalnat av.


Minibiskvier med kolasmörkräm

CA 30 ST

Biskvibottnar
125 g mandelmassa
60 g strösocker
30 g äggvita (1 st)

Skär sönder mandelmassan i mindre bitar och blanda ihop med strösockret. Vispa ner äggvitan till en smidig smet. Spritsa ut ca 30 pluppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 10 minuter i 160 grader tills de fått fin färg.

Kolasmörkräm
ca 65 g äggvita (2 st)
100 g strösocker
27 g vatten (0,25 dl)
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
ca 1/3 burk med dulce de leche (färdigkokt)

Mät upp socker och vatten i en kastrull. Mät upp äggvita i en fettfri bunke. Skär smöret i små kuber.
Koka upp sockerlagen till 118 grader. Vispa under tiden äggvitorna till ett skum.
Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan samtidigt som du vispar på högsta hastighet. Vispa hela tiden utan att sluta. Akta så du inte får den varma sockerlagen på dig.
Vispa till marängsmeten svalnat och blivit tjock, ca 5 minuter. Tillsätt då vaniljsockret och smöret lite i taget. Fortsätt att vispa hela tiden. Du ska vispa tills den går ihop och ser ut som smör.
Då tillsätter du kolasåsen och vispar igen tills den går ihop till en fin smörkräm.

Montering
Spritsa på smörkrämen på varje biskvibotten. Ställ kallt eller kanske till och med frys dom.
Smält 200 g choklad i vattenbad eller micro. Doppa biskvierna i det. Klart!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar