söndag 30 september 2012

Julklappar NU


På Ica Maxi i Karlskoga kan du fixa dina julklappar redan nu. Ge bort en bild på dig själv eller barnen till någon du tycker om. Dessa ramar är nyheter och just nu får du 3 men betalar bara för 2. Glöm inte julpappret som du får 3 rullar för 25:- Så iväg och bunkra upp.  
JULEN ÄR SNART HÄR!



......tror ni jag skojar?
Iväg och kolla så får ni se!!!



Nytt snyggt i sovrummet

Brun sliten hattask från loppis för länge sen, likaså den lilla ljuslyktan.

Fin gammal bibel och psalmbok i svart inköpta för länge sen på loppis

Svarta böcker och lyktor från loppis. Spetsgardiner från Ikea och volanggardiner från Jotex.

Lampan är det senaste loppisfyndet för endast en Selma. Vit kruka från coop.

Det fina hjärtat böjde Fredric till mig av en torkställningspinne som gått av. Återvinning och kreativitet kallas det!


Värmland i mitt hjärta. Tavla med Skogsstjärna och ram från loppis.


Jag bjuder på lite pics från sovrummet en seg söndag som denna.
Jag degar ännu i morgonrocken.
Tog sovmorgon till efter nio. Nåja, vaken var jag ju ett antal gånger innan men jag gick upp först då.
Nu- Bäst att hoppa i Maxikläderna för att jobba mina sista sex timmar
Imorgon- Hoppa i Kronhallenkläderna och jobba mina första timmar på nya jobbet med frukt- och grönt!



.....den svarta väggen målade jag för några år sedan. Målade rakt på en gammelrosa tapet med stora medaljonger som numera syns igenom. Snyggt oväntat!!




Cake with lace






Med ont om tid skapade jag en tårta med spetsmönster genom att ta en bit spetstyg och la det över sockerpastan. Pudrade med florsocker så att färgen nästan täcktes och sen försiktigt lyfta bort tyget och sen lägga plattan på tårtan. Inte en supersnygg kombination men fungerar inte första planen och tiden för andra planer inte finns så får man göra det bästa av det.
Hur som....den verkade omtyckt av arbetskamraterna.

Det här är en mastig, kladdig tårta.

Du vill säkert prova att göra den?!

Gör så här:

Mastig chokladtårta med kola och blåbär.

Räcker till ca 20 bitar.

 

CHOKLADBOTTEN

4 ägg
3,25 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
65 g smör
1,3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
130 g mörk choklad 70%
2,5 msk kallt kaffe

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i gräddfilen, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och vänd försiktigt ner i smeten.
Smält den mörka chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad. Rör ner choklad och kaffe i smeten.
Smörj en form på 20-22 cm med smör.
Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter, den ska inte vara kladdig.

ROY FARES CHOKLADMOUSSE

200 g vispgrädde (2 dl)
120 g mörk choklad, 64% (jag tog 70%)
100 g vispgrädde (1 dl)
80 g äggula (4)
50 g vatten (0,5 dl)
45 g strösocker (0,5 dl)

Vispa 200 g grädde löst och ställ in i kylen. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 g grädde, häll den över chokladen och låt den smälta. Blanda med en stavmixer eller slickepott ihop till en tryffel.
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret lösts upp. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggulorna och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum.
Vänd med en slickepott ner tryffeln i skummet och blanda väl. Vänd ner grädden, blanda noga. Låt stelna i kyl gärna över natten.

KOLASÅS

1 burk kondenserad mjölk

Låt den oöppnade burken sjuda under lock i en kastrull med vatten i ca 3 timmar. Burken måste hela tiden vara täckt med vatten så håll koll under tiden. Låt burken svalna innan den öppnas.

BLÅBÄRSGRÄDDE

1 dl vispgrädde
2 msk vaniljsåspulver
ca 125 g blåbär

Tina blåbären, gärna över natten i kylskåpet.
Vispa grädden, tillsätt blåbären och vaniljsåspulvret. Vispa lite så allt blandas och grädden färgas fint lilablå.

CHOKLADKRÄM

100 g mjukt smör i tärningar
270 g florsocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 msk + 3,5 msk vispgrädde
40 g mörk choklad i små bitar

Lägg smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och 3 msk grädde i en bunke och vispa med elvisp tills du fått en smidig kräm.
Micra chokladbitarna så de smälter. Var försiktig så det inte blir för varmt. När chokladen smält tillsätter du 3,5 msk grädde och micrar lite till så allt blir varmt. Rör runt tills det blandats ordentligt. Häll chokladen i bunken med smörkrämen och vispa väl.
I ett tidigare inlägg kan du läsa mer om enbart den här chokladsmörkrämen.


SÅ HÄR LÄGGER DU IHOP DIN TÅRTA

Börja med att skära tårtbottnen i fyra tunna lager. Lägg plastfolie i en glasskål där största diametern stämmer överens med storleken på tårtbottnen. Lägg ett lager tårtbotten i skålen. Skär lite snitt i kanterna för att få till den runda formen. Lägg i blåbärsgrädden. Lägg i nästa lager av tårtbotten och trixa lite så det passar bra.
Häll i kolasåsen och sen på med nästa tårtbotten. Klicka i chokladmoussen och sen på med sista tårtbottnen. Täck med plast och låt stå minst några timmar så det suger ihop sig ordentligt.

Jag använde samma teknik när jag gjorde fotbollstårtan, där får du även bildbeskrivning.

Vänd upp tårtan på ett fint fat. Bred snabbt på chokladkrämen. Chokladmoussen är lite för lätt för den här tunga tårtan så den vill gärna krypa ut annars. Ett alternativ kan vara att byta plats på kolasåsen och chokladmoussen för att minska trycket något. Låt tårtan stelna i kylskåp så håller chokladkrämen ihop tårtan.

Kavla ut en rundel sockerpasta, lägg på en spetstyg och pudra med florsocker. Lägg på din spets. Tänk på att florsocker smälter lätt så förvara den inte allt för länge i kylen innan servering.

Den här tårtan kräver planering i olika steg eftersom tårtbottnen behöver kallna ordentligt, moussen behöver stelna, kolasåsen behöver kokas några timmar och sedan svalna. Tårtan behöver ligga monterad och suga ihop sig. Chokladkrämen görs enklast i samband med monteringen då den är mjuk och smidig.





PSSST....För er som undrar vart jag är på väg,
jag slutar på ICA Maxi för att
börja arbeta som frukt- och grönt ansvarig på
ICA Supermarket Kronhallen.






Chokladkräm

En perfekt chokladkräm med rik smak och lagom konsistens.
Används till att täcka tårtor. Antingen under ett lock av sugerpaste eller marsipan. Eller använd den som den är och gör något snyggt mönster.

Chokladkräm

Räcker till att täcka en normalstor tårta utan att snåla

 

100 g mjukt smör i tärningar
270 g florsocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 msk + 3,5 msk vispgrädde
40 g mörk choklad i små bitar

Lägg smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och 3 msk grädde i en bunke och vispa med elvisp tills du fått en smidig kräm.
Micra chokladbitarna så de smälter. Var försiktig så det inte blir för varmt. När chokladen smält tillsätter du 3,5 msk grädde och micrar lite till så allt blir varmt. Rör runt tills det blandats ordentligt. Häll chokladen i bunken med smörkrämen och vispa väl.
Nu har du en mjuk och smidig kräm som är lätt att täcka tårtan med.

Ett tips är att bre på ett tunt lager först och sen ställa in tårtan i kylen tills det stelnat. På så sätt binder du fast smulorna och fyllningen. Ta ut och bred på resten tills du är nöjd med resultatet.

Den här krämen passar säkert utmärkt att spritsa på cupcakes också. Låt den då stå lite i kyla och rör om då och då tills den känns smidig att spritsa.
Fungerar säkert som tårtfyllning med men då skulle jag nog tillsätta mer choklad- &gräddblandning för att få den mer chokladig men det där är ju en smaksak.




lördag 29 september 2012

Regnskydd




Tur jag får användning för mina gummistövlar jag köpte i förra veckan. Stövlar från Viking med extra snören till ifall man vill ha det helsvart. Regnfritt får det inte bli!

Nu- ner till Åtorp. Det är marken och pappa (gubbe+20) och bror (27) har fyllt!
Sen- jobb (näst sista dagen)




onsdag 26 september 2012

Ni glömmer väl inte


....att lägga er "gilla" röst på mig i tävlingen Pimp my tårta?!
Det skulle vara så kul att vinna något.
Du kommer till tävlingssidan HÄR. Sök på Lena Almstedt bland bidragen så får du fram alla mina. Tack för din röst och delning!!





SVART MATT




Minns ni den här gula vasen? Nu har den gått och blivit svart!
Snyggt blev det. Matt svart.
Krukorna på bilden är numera vita loppisfynd som väntar på att få en blomma.




Det är i köket jag är


Kolla in den här läckra. En gammal bärplockare i plåt sen minst femtio år tillbaka.

Hittade någon typ av ägghållare på senaste loppisrundan. Rätt sliten look för att tas hem!

Kolla in korken bara!!!


Har ändrat om lite på pynthyllan i köket till lite mer pastell-blå-fräscht. Skönt att ha städat bort det röda. Men nu är det bara ett par månader kvar så åker det fram igen. Tror jag, man vet aldrig med mig. Jag kanske får för mig att ha en pastellig jul eller en jul i bara grönt och naturfärger. Eller kanske svart. Den som håller koll kommer få se!!
Bärplockaren fick jag av mormor. Tänk vilken tur jag har. Det var kärlek direkt. Tur hon hade två.
Den stora glasburken hittade jag nyligen på en loppis. Den var så sliten och fin för endast 15:-. Det kan man ju inte bara ignorera!

Annars har jag hållit till på jobbet idag, sen träning och efter det KÖKET. Nja inte så mycket. Lusten och orken finns inte riktigt men jag håller på att förbereda till avtackningstårtan till jobbet. Får se vilket resultat jag ror i land.




lördag 22 september 2012

Jag har fött en affärsman!

Mönstrat linne med volang från Gina Tricot, vinröd cardigan och jeans från H&M.

Besökte tandläkaren i morse. Inga hål den här gången heller. Tänk att jag är 28 år och har klarat mig utan ett enda. Samma med Fredric och han är 32 år. Hoppas barnen får ärva våra fina tänder!

Jag har tydligen fött en affärsman. Gabriel och jag begav oss till Mulles loppis en sväng idag. Han fick 50 kr av mig att handla något för om han ville. Han hittade en massa saker (som skulle kosta 65:-). Jag dividerade lite med honom om att pengarna inte räcker och att han måste välja bort något. En stund senare säger han att han ska gå upp till tjejen i kassan och fråga om han kan få allt ändå för de femtio kronor han hade. Ja gör du det själv, sa jag. En kvinna på andra sidan hyllan hade hört vårt samtal och tyckte han var en ung affärsman. Ja det tycker jag med, ingen aning var han fått det ifrån! Han pratade aldrig men la fram leksakerna och pengen (så fick jag förklara vad han menade). Han fick som han ville. Tokisen!

Sen blev det lite käk hos svärföräldrarna och sedan for jag vidare alldeles allena till Marieberg och shoppade. Det blev både det ena och det andra.




fredag 21 september 2012

Boot Camp a la Anna-Lena



Boot Camp a la Anna-Lena igen. Skitigt och blött värre idag. Och det gick så jä*la tungt. Vi fick bland annat göra en övning där man i princip ålar fast bara på fötter och underarmar. Tänk er plankan med underarmarna och fötterna i och så ska man gå så framåt med den hållningen. Asjobbigt särskilt med blött gräs och benen bara gled bort från mig. Någon som vet vad övningen heter??? Upplys mig gärna.
Nu en skål med Maltesers, Ahlgrens bilar och Banana skid- liten aning nostalgi i den!




BUBBELMJÖLK







Har ungarna långtråkigt?!
Ge dom ett glas mjölk och ett sugrör så har de något att roa sig med en stund!!




torsdag 20 september 2012

En pimpad resa till New York!

 


Jag fick ett infall att vara med och tävla om en resa till New York.
I tävlingen Pimp my tårta går de tjugo som har flest "gillamarkeringar" till final där en jury sedan utser de tio som vinner.

I vinstpotten för de som laddar upp bidrag

  • 1:a pris: Resepresentkort för en resa till New York samt 5 000 kr i fickpengar (totalt värde ca 30 000 kr).
  • 2:a pris: Värdecheck 1250 kr på tartdecor.se samt värdecheck 250 kr på Almondytårtor.
  • 3:e pris: Värdecheck 500 kr på tartdecor.se samt värdecheck 250 kr på Almondytårtor.
  • 4-10:e pris: Värdecheck 150 kr på Almondytårtor. 

Inte nog med det så har du som röstar chansen att vinna värdecheck på Almondytårtor.

Tänk att få vinna värdecheck hos tårtdekor. Då skulle jag förmodligen köpa en mönsterkavel för det har jag velat ha sedan jag började göra tårtor!


Jag valde ut några av de tårtor jag gjort.
Just nu ligger de på sidan 45 och 46 bland bidragen. Enklast är att skriva in mitt namn i sökfältet bland bidragen så får ni fram alla. Klicka HÄR för att komma till sidan. Lena Almstedt står det under mina bidrag och de ser ut så här:

För att ge mig din röst trycker du på "gilla" knappen. Vill du vara med och tävla om Almondytårtor så fyller du i formuläret som dyker upp annars trycker du bara bort den på krysset. Tryck sen gärna på "dela" knappen.
Du kan såklart rösta på alla mina bidrag men man kan bara rösta en gång per bidrag.
Jag tackar ödmjukast för din röst och delning!!







onsdag 19 september 2012

Hela Sverige bakar


Klicka HÄR så kan du se ett litet klipp från vad som komma skall.
Tror det här blir ett program för mig att älska.
Äntligen! Nu var det länge sen det gick ett program som jag vill se.
Tilde de Paula är säkert en jättebra programledare här också.

Du ser den i kanal Sjuan imorgon kväll kl 21.
Jag kör racer hem från jobbet då så akta er från vägarna!!




ROY FARES...


...är nog den manliga motsvarigheten till Leila Lindholm!

Han har släppt sin första bakbok, SWEET! Desserter och sötsaker.
Det finns en hel del att testa i den.
Rekommenderas varmt. Du kan bland annat köpa den på Ica Maxi, bokus.se och adlibris.se




måndag 17 september 2012

Dalakärlek till mitt hjärta


 En kyckling kunde vi ta med oss hem om vi ville.
Jag blev lite sugen faktiskt.

 Besök på restaurangen.


Ståtlig tupp som verkade vilja visa upp sig!


Idag har vi varit till Dalarna och hälsat på Isor. Isor är vår andra hund som vi lämnade bort till en fodervärd för snart 1,5 år sedan.
Han har det fantastiskt bra där. Bor tillsammans med 6 hästar, 2 getter, 1 hund, 2 katter, 2 kaniner, 1 tupp, en höna och numer en massa kycklingar.
Han har inte varit kopplad mer än en gång på hela tiden. Går och lägger sig stilla i ett annat rum när matte klirrar i muggen. Inga djur runt bordet när man äter är regeln. Han har lärt sig valla getterna också. Jag är imponerad och blir så glad när jag ser hur trivs!

Det är så härligt på gården där alla djur går runt fritt bland varandra ända in på husknuten. Så befriande. 
Matte och djuren är som ett. 
Jag känner en sådan kärlek till dalarna trots att jag knappt varit där. Vet inte vad det är men så är det.

På hemvägen stannade vi till vid en restaurang i närheten av Fredriksberg. När vi är klara och kliver ut kommer det en tupp och ett par hönor. Går alla djur fritt i Dalarna?