måndag 6 augusti 2012

Krusbärspaj med maräng




Krusbären blir ordentligt syrliga efter tillagning men möts väl av den söta marängen och mandelmassan.

Krusbärspaj med maräng

ca 10 bitar


Deg:

125g kallt smör i små tärningar
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:

6 dl röda krusbär
100g riven mandelmassa
50g rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
mandelspån
riven kokos

Maräng:

2 äggvitor
1,5 dl strösocker
några droppar citronsaft


Gör så här:

Blanda smör, mjöl och socker. Tillsätt ägget. Det blir en kletig deg som du ska låta vila i kylen cirka en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform som man kan lyfta ur bottnen på, 23-24 cm. Grädda 10-12 minuter så att den bara får pyttelite färg.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Blanda mandelmassa, smör och socker. Rör i ägget. Vänd i mjöl och havregryn. Lägg hälften av bären i formen. Bred ut smeten över. Strö över resten av bären. Tryck till dom lite så de fastnar. Strö över rikligt med kokos och mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, till den fått fin färg.
Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervärme eller grill.
Gör under tiden marängen.
Blanda alla ingredienser i en värmesäker och fettfri bunke, rostfri eller glas. Vispa smeten för hand över vattenbad tills den är 63 grader och sockerkristallerna smält. Ta bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp på full hastighet till marängen svalnat och blivit tjock.
Bred ut eller spritsa marängen på pajen och ställ in i ugnen något högre än mitten och med luckan öppen med en liten springa. Håll koll på marängen, det går snabbt och ta ut den när den fått önskad färg.


Serveras med mormors hemgjorda svartvinbärssaft!
Smaklig fika!


Som ni ser är den lite lätt kletrinnig, det gjorde inget alls men det försvinner nog när den fått stå i kylen och blivit kall. Vi åt den varm.



Psssst...Testa gärna att byta ut
lite av mjölet i pajdegen till havregryn
för lite mer krispighet.
Och lite vaniljsocker i fyllningssmeten skadar nog inte!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar